Sănătate

Fenomen periculos în Europa. Bolile cu transmitere sexuală ating cote alarmante.

Europa se confruntă cu cea mai mare explozie a bolilor cu transmitere sexuală din ultimii 15 ani: cazurile de gonoree s-au înmulțit de patru ori, iar medicamentele devin tot mai puțin eficiente.

Europa înregistrează un record de 100.000 de cazuri de gonoree în 2023, cu o creștere de 31% față de anul trecut și o rezistență sporită la tratamente. Foto: depositphotos.com Europa înregistrează un record de 100.000 de cazuri de gonoree în 2023, cu o creștere de 31% față de anul trecut și o rezistență sporită la tratamente. Foto: depositphotos.com

 

 


Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a dezvăluit că numărul pacienților confirmați a atins valori record în 2023.

 


Cifrele arată că aproape 100.000 de persoane au fost diagnosticate cu gonoree în Europa anul trecut. Această valoare reprezintă o creștere de 31% față de 2022 și este de patru ori mai mare decât în 2014. Este cel mai mare număr înregistrat de când instituția a început să monitorizeze aceste date în 2009.

Cercetătorii avertizează: Un nou pericol amenință sănătatea europenilor

O altă îngrijorare majoră este legată de apariția unor forme ale bolii care nu mai răspund la medicamentele obișnuite, făcând tratamentele actuale mai puțin eficiente.


Situația este similară și în cazul altor infecții, conform Politico.

Aproximativ 40.000 de persoane au fost diagnosticate cu sifilis în Europa în 2023, cu 13% mai multe decât în anul anterior și dublu față de 2014.


CITEȘTE ȘI:
Misterul unei boli devastatoare, rezolvat după jumătate de mileniu

Chlamydia rămâne cea mai frecventă infecție bacteriană de acest tip în Europa, dar creșterea ei a încetinit. În 2023 s-au înregistrat 230.000 de cazuri, doar cu 3% mai multe față de anul anterior.

Specialiștii explică această creștere prin două motive principale: se fac mai multe teste de depistare, dar a scăzut și folosirea metodelor de protecție. Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția anul trecut că tinerii europeni folosesc tot mai rar prezervativele, expunându-se astfel riscului de infecții și sarcini nedorite. 


Avertisment pentru Europa: Infecțiile cu transmitere sexuală scapă de sub control 

ECDC cere măsuri urgente pentru informarea publicului și îmbunătățirea prevenirii, testării și tratamentului acestor afecțiuni care amenință sănătatea publică.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Opt milioane de cazuri de infectare cu sifilis, pe an. Semnal de alarmă tras de OMS.

abonare newsletter