Sănătate

Institutul de Transplant Renal din Cluj a realizat 10 transplanturi de la începutul anului. Peste 2.400 sunt pe lista de așteptare.

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca a reușit, în prima lună a anului să realizeze deja zece transplanturi renale, dintre care patru pediatrice, însă pe lista sa de așteptare sunt 2.477 de pacienți.

Institutul de Transplant Renal din Cluj a realizat 10 transplanturi de la începutul anului. Peste 2.400 sunt pe lista de așteptare | Foto: Sustineti Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca - Facebook Institutul de Transplant Renal din Cluj a realizat 10 transplanturi de la începutul anului. Peste 2.400 sunt pe lista de așteptare | Foto: Sustineti Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca a reușit, în prima lună a anului să realizeze deja zece transplanturi renale, dintre care patru pediatrice, însă pe lista sa de așteptare sunt 2.477 de pacienți.

 


Coordonatorul Programului de Transplant, medicul primar Gheorghiță Iacob, a declarat, marți, pentru Agerpres, că începutul acestui an pare promițător din acest punct de vedere, numai că numărul donatorilor este fluctuant pe parcursul unui an.

CITEȘTE ȘI:
Emanuel Ungureanu, semnal de alarmă la Institutul de Transplant Renal din Cluj: „Medici de 5 stele salvează vieți într-un coteț pe punctul de prăbușire!”

„Anul trecut au fost 72 de transplanturi în 12 luni, ceea ce înseamnă o medie de șase pe lună. Acum, gândiți-vă că în această primă lună sunt deja zece transplanturi. Dar lucrurile sunt fluctuante de-a lungul anului. Dar ca tendință de început de an e bine. În toată această treabă e rău, pe de o parte, pentru că niște oameni ajung în situația de a deceda. Asta e rău. Dar partea bună este că putem să identificăm donatori ale căror organe să salveze alte vieți”, a declarat Gheorghiță Iacob.


2.477 de pacienți așteaptă o nouă șansă la viață

El a precizat că pe lista de așteptare de la ICUTR figurează 2.477 de pacienți pentru transplant, însă, din diverse motive, în special religioase, populația nu este prea deschisă pentru donare.

„ICUTR este un centru de transplant, acreditat pentru transplantul renal cu grefe de la donator decedat și donator viu. Coordonarea activității de identificare și declarare a potențialilor donatori cu moarte cerebrală este realizată de Agenția Naționala de Transplant. Conform datelor publicate până în 2023, rata de refuz a donării a fost de 20-24%. Datele pentru anul 2024 nu sunt încă disponibile. Rata de refuz variază în funcție de regiune, putând ajunge în situații izolate la valori mult mai mari, predominant din considerente religioase”, a mai spus medicul Gheorghiță Iacob.


Pentru cele zece transplanturi reușite în acest an, ICUTR Cluj-Napoca a adresat un mesaj de mulțumiri familiilor donatorilor.

„Dragi familii ale donatorilor, cu profund respect și recunoștință, vă transmitem cele mai sincere mulțumiri pentru gestul nobil și altruist prin care ați oferit o nouă șansă la viață celor aflați în suferință. Prin generozitatea dumneavoastră, ați transformat durerea pierderii într-un dar neprețuit pentru pacienții care aveau nevoie urgentă de transplant. Datorită generozității dumneavoastră și a implicării echipei noastre medicale, în acest an, la ICUTR s-au realizat cu succes 10 transplanturi renale, dintre care 4 pediatrice și un autotransplant pediatric, oferind o viață nouă pacienților și familiilor lor. Această realizare subliniază importanța și impactul extraordinar al activității de transplant, dar și necesitatea continuării promovării donării de organe”, se arată în mesajul ICUTR.


Din 1992, când a început activitatea de transplant, la ICUTR Cluj-Napoca au fost făcute peste 2.500 de transplanturi renale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Medicii de la Institutul de Transplant Renal din Cluj amenință cu demisia în masă. „Dezmembrarea spitalului ar avea efecte dezastruoase”

Primul transplant renal la copii din 2024, la Cluj-Napoca! O fetiță de 8 ani a scăpat de dializă.

abonare newsletter