Sănătate

Canabisul medicinal, imposibil de legalizat în România. Emanuel Ungureanu: „În alte țări se poate, mai puțin la noi din cauza inerției Ministerului Sănătății”.

Ministerul Sănătății nu autorizează folosirea canabisului medicinal în România din cauza creșterii riscului consumului de droguri. „Este o confuzie absolut aberantă, dar intenționată”, spune fostul deputat de Cluj Emanuel Ungureanu.

Utilizarea canabisului în scopuri medicale, refuzată de Ministerul Sănătății. Ungureanu: „În țările civilizate, introducerea canabisului medicinal nu a crescut rata drogurilor”|Foto: pixabay.com Utilizarea canabisului în scopuri medicale, refuzată de Ministerul Sănătății. Ungureanu: „În țările civilizate, introducerea canabisului medicinal nu a crescut rata drogurilor”|Foto: pixabay.com

 

 


Un proiect vital pentru pacienții din România, plecat la drum în urmă cu cinci ani și care viza autorizarea canabisului în scop medicinal, rămâne blocat din cauza „inerției” Ministerului Sănătății, acuză deputatul Emanuel Ungureanu. 

Fostul deputat de Cluj Emanuel Ungureanu a declarat miercuri că Ministerul Sănătății și alte autorități ale statului spun că nu se pot autoriza tratamentele cu canabis medical la noi în țară pentru că ar încuraja consumul de canabis recreațional, făcând o confuzie „absolut aberantă”, dar „intenționată”.


Ungureanu: În țările civilizate, introducerea canabisului medicinal nu a crescut rata drogurilor

„După cinci ani de zile li se spune în România pacienților care au parte de tratamentul cu canabis medicinal în afara țării că se poate în 25 de țări din această lume, din Europa, inclusiv din America, se poate tratamentul cu canabis medicinal, dar la noi nu se poate

CITEȘTE ȘI: 
Se legalizează sau nu folosirea canabisului în medicină? Întâlnire crucială a decidenților politici

 Ministerul Sănătății și celelalte autorități ale statului, care nu controlează nimic în zona de droguri, care nu controlează nimic în zona de etnobotanice, de plante sintetice, de invenții care fac rău copiilor și tinerilor, ne spun că partea asta medicală din canabis care e autorizată peste tot în lume nu se poate în țara noastră pentru că ar încuraja consumul de canabis recreațional, făcând o confuzie absolut aberantă, dar intenționată. Decât să oferim alternative de sănătate pentru pacienții cu boli grave prin canabis medicinal, mai bine spunem «nu e adevărat, că e o poartă de intrare pentru droguri, că aducem droguri în țară»'', a spus Ungureanu după ședința Comisiei de sănătate a Camerei Deputaților în care a fost dezbătut proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanțelor și preparatelor ce conțin canabis, utilizate în scop medical, potrivit Agerpres.ro


Deputatul USR a mai spus că „România e plină de droguri” și acum, când nu e autorizat canabisul medicinal.

În țările civilizate, introducerea canabisului medicinal de 10 ani nu a crescut rata drogurilor, nu a crescut rata celor care consumau recreațional. Sunt două lucruri complet distincte - drogurile cu caracter recreațional și canabisul medicinal. Din păcate, repet, un proiect inițiat de PSD, care a fost susținut de toate partidele, este distrus de această inerție și de acest negativism al Ministerului Sănătății, care mai simplu spune nu, decât să spună da pentru pacienți”, a afirmat acesta.


Proiectul ce prevede tratamentul paliativ pentru pacienți rămâne blocat

Emanuel Ungureanu a adăugat că produsele din canabis medicinal sunt folosite pentru terapia durerii, în faza terminală a bolii.

CITEȘTE ȘI: 
Ucraina a legalizat folosirea canabisului în scop medical. Volodomir Zelenski a promulgat legea.

Proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis utilizate în scop medical, inițiat în anul 2019, prevede că bolnavii în fază terminală pot avea acces la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei).


Proiectul de lege prevede posibilitatea prescrierii, de către medicul specialist, de calmante ce conțin canabis sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau pentru inhalare. De altfel, proiectul de act normativ prevede explicit că fumatul de canabis nu este permis, însă acesta continuă să rămână blocat. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Legalizarea canabisului în scop medicinal. Ungureanu: „Am încredere că vom vota în scurt timp această lege esențială pentru pacienții din România!”

Se legalizează sau nu folosirea canabisului în medicină? Întâlnire crucială a decidenților politici

Primul pas către legalizarea canabisului medicinal în România. Printre inițiatori, deputatul clujean Emanuel Ungureanu

abonare newsletter