Sănătate

Țările bogate nu vor mai putea monopoliza vaccinurile. Detaliile unui acord istoric.

După ani de negocieri tensionate, reprezentanții națiunilor membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au ajuns la un consens privind textul unui acord istoric destinat prevenirii și gestionării viitoarelor pandemii, inspirat din lecțiile învățate în timpul crizei Covid-1.

OMS a semnat un acord istoric pentru prevenirea viitoarelor pandemii, după acuzații că țările bogate au monopolizat vaccinurile în timpul crizei Covid-19. Foto: Depositphotos.com OMS a semnat un acord istoric pentru prevenirea viitoarelor pandemii, după acuzații că țările bogate au monopolizat vaccinurile în timpul crizei Covid-19. Foto: Depositphotos.com

 

 


Acordul, considerat un moment de referință în sănătatea globală, a fost obținut după ce negociatorii au depășit obstacole semnificative legate de transferul de tehnologie și acces echitabil la resurse medicale, potrivit AFP.

 


OMS impune reguli dure pentru împărțirea vaccinurilor

Țările în curs de dezvoltare au acuzat în mod repetat națiunile bogate că au acaparat stocurile de vaccinuri în timpul pandemiei Covid-19, lăsând multe regiuni ale lumii fără acces la imunizare timp de luni întregi.

Noul tratat include prevederi pentru:


Crearea unui sistem mai echitabil de distribuție a vaccinurilor și medicamentelor esențiale

Îmbunătățirea mecanismelor de supraveghere și avertizare timpurie pentru detectarea agenților patogeni


Stabilirea unor protocoale clare pentru schimbul de date și informații între țări

Consolidarea capacităților de producție în regiunile defavorizate


Finanțarea solidară pentru răspunsul la urgențe sanitare

„Acest acord reprezintă un pas crucial în construirea unei lumi mai pregătite pentru amenințările sanitare. Am învățat din greșelile trecutului și am creat un cadru care va permite o reacție mai rapidă și mai echitabilă în viitor" a declarat un înalt oficial al OMS citat de AFP.

CITEȘTE ȘI:
Următoarea pandemie e mai aproape decât credem. Care sunt semnele

Negocierile s-au desfășurat pe parcursul a mai mulți ani, cu puncte de blocaj frecvente privind drepturile de proprietate intelectuală și responsabilitățile diferitelor țări. Sesiunea finală de negociere a durat peste 18 ore, cu ultimele obstacole fiind depășite în jurul orei 3 dimineața.

OMS adoptă pactul anti-pandemie

Experții în sănătate publică salută acordul, dar subliniază că implementarea sa efectivă va reprezenta adevărata provocare. Calendarul de punere în aplicare și mecanismele specifice de monitorizare sunt încă în curs de finalizare.

Acordul va fi supus ratificării oficiale de către țările membre OMS în următoarele luni, fiind așteptat să intre în vigoare până la sfârșitul anului 2025.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

La cinci ani după izbucnirea pandemiei, Spitalul Huoshenshan din Wuhan, metropola unde a fost detectat virusul Covid-19, a rămas abandonat: „Oamenii merg înainte”

Acest virus va provoaca următoarea pandemie

Ultimele Stiri
abonare newsletter