Sănătate

RECORD: CAS Cluj încheie anul fără datorii

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj se laudă că anul 2013 a fost cel mai bun din punct de vedere financiar și că vor intra în noul an fără niciun fel de datorie.

Casa de Asigurări de Sănătate Cluj va intra în noul an fără nicio datorie, conform declarațiilor purtătorul de cuvânt al instituției, Crina Grozav, care spune că anul 2013 a fost cel mai bun an din istoria CNAS-ului din punct de vedere financiar. Bugetul alocat instituției clujene pentru anul 2013 a fost de 990,472.60 mii lei, cu 137,519.84 mii lei mai mare decât în anul precedent.

Fără datorii în noul an

Datorită faptului că bugetul pe anul 2013 al CAS Cluj a fost mai mare comparativ cu anii precedenți, s-au putut achita toate plățile către furnizorii de medicamente și materiale sanitare din farmacii și pe programe. Astfel că, la această oră, CAS Cluj nu înregistrează arierate către farmaciile cu care se află în relație contractuală.


“La nivelul județului Cluj, la capitolul medicamente cu si fără contribuție personală, creșterea înregistrată pe anul 2013 față de anul 2012 a fost de 27,5%. Această situație a permis asigurarea consumului, plățile către farmacii fiind efectuate după un grafic bine stabilit, în condițiile în care, începând cu luna aprilie a acestui an, termenul legal de decontare a fost redus la 60 de zile, la care se adaugă 30 de zile – perioada de validare a facturilor depuse de către farmacii”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj, Crina Grozav.

Spitalele, mai bine finanțate în 2013

Odată cu creșterea bugetului și spitalele au avut mai mult de câștigat. Majoritatea unităților spitalicești au fost mai bine finanțate în acest an comparativ cu anul trecut, iar pentru anul viitor situația se anunță a fi și mai îmbucurătoare.


“Suplimentarea bugetului a permis contractarea și decontarea serviciilor medicale acordate asiguraților, astfel că nu este necesară accesarea de credite de angajamente din bugetul pentru anul viitor”, a mai adăugat Crina Grozav.

La nivel național, pentru spitale din România a fost alocat un buget de 8 miliarde lei, iar pentru anul 2014 se anunță un buget de 8,297 miliarde lei .


Serviciile stomatologice, singurele nefinanțate

Începând cu luna aprilie a acestui an, finanțarea către serviciile stomatologice a fost sistată. Din acest motiv, pentru acest sector nu a fost alocată decât suma de 374 mii lei. Dar, anul 2014 vine cu vești bune și pentru serviciile stomatologice. „Din informațiile pe care le deținem la această oră, finanțarea pentru serviciile stomatologice va fi reluată din anul 2014”, declară purtătorul de cuvânt al CAS-ului, Crina Grozav.

Banii nu ajung niciodată

Deși reprezentanții instituției se laudă că intră în noul an fără să fie nevoiți să i-a credite de angajament de pe anul 2014, tot ei spun că banii destinați sănătății nu vor fi niciodată suficienți deoarece: „sănătatea este un domeniu care necesită investiții financiare și niciodată nu e prea mult”, mai transmite Crina Grozav.


Articol scris de Andreea Leder.

Ultimele Stiri
abonare newsletter