Sănătate

Interzis la coloranţi şi E-uri în pâine!

Producătorii de panificaţie şi patiserie nu vor mai avea voie să folosească coloranţi sau E-uri, conform unui ordin al ANPC.

Ordinul a fost dat de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi va fi pus în aplicare de la mijlocul acestei luni. Astfel producătorii nu vor mai avea dreptul să utilizeze niciun colorant sau E-uri atunci când vor fabrica pâine sau produse de patiserie. Excepţie face E 150 a-d, caramelul, care este cel mai utilizat colorant în industria alimentară.

Majoritatea producătorii clujeni spun că ei nu mai folosesc de foarte mulţi ani niciun tip de colorant sau E-uri şi că ordinul dat de autorităţi nu îi afectează în niciun fel.


„A mai fost o campanie de acest gen în urmă cu 5-6 ani, iar de atunci noi nu mai folosim niciun tip de colorant sau de E-uri. Folosim doar aditivi natural şi care sunt autorizaţi. Se mai foloseşte colorantul caramel, dar acela numai la pâine neagră. Este un lucru bun că se interzice acest lucru. Mai sunt şi producători care folosesc coloranţi sau E-uri. Când românul o să înveţe să cumpere pâine turtită şi care să nu fie mare, atunci nu or să mai fie băgate nici E-uri”, a declarat Petre Bărăian, administrator la Patipet.

Începând din 15 ianuarie, aditivii alimentari şi auxiliari tehnologici folosiţi, dar şi enzima alimentară utilizată pentru produsele de panificaţie trebuie să îndeplinească prevederile Regulamentului nr. 1.333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari.


Tot de la această dată pâinea şi produsele de panificaţie vor putea avea orice greutate doreşte producătorul în condiţiile în care, în prezent, pâinea trebuie să aibă minim 300 de grame, iar specialităţile de panificaţie trebuie să cântărească 150 de grame.

Producătorii care nu vor respecta legea şi vor continua să folosească coloranţi şi E-uri în prepararea alimentelor, vor suferi amenzi din partea angajaţilor de la Protecţia Consumatorilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter