Sănătate

Opt vaccinuri vor fi obligatorii pentru înscrierea copiilor la grădiniţă/şcoală. Şcolile vor fi aspru amendate dacă nu vor respecta legea

În România vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate împotriva unor boli care pot produce complicaţii grave la copii sau chiar moartea. Proiectul legii vaccinării precizează şi amenzile aplicate în cazul nerespectării acestei obligativităţi şi cine sunt cei vizaţi de amenzi. Proiectul, care urmează să fie pus în dezbatere publică, apare pe fondul scăderii în ultimul an cu 19% a acoperirii vaccinale în Bucureşti. Crize similare ale vaccinării au apărut şi în Ucraina, Franţa, Spania sau Germania, unde au murit copii din cauza unor boli 100% prevenibile prin vaccinare.

În România vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei, scrie hotnews.ro.

Proiectul de lege propus menţionează că “pentru vaccinarile obligatorii, informarea părintelui este obligatorie iar consimţământul este prezumat”. Adică părintele va trebuie să semneze o declaraţie prin care refuză să-şi vaccineze copilul, în caz contrar considerându-se din oficiu că este de acord cu vaccinarea.


Înscrierea copiilor în grădiniţe şi şcoli – fie de stat sau private – se va putea face doar după prezentarea de către părinţi a dovezii vaccinării copilului cu vaccinurile care previn bolile mai sus precizate. Sunt exceptaţi doar copii “care fac dovada contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări”.

Dacă nici după un an vaccinarea nu va fi completă, grădiniţa/şcoala nu-l mai poate înscrie pe copil, iar directorul grădiniţei/şcolii are obligaţia prin lege de a aduce cazul în atenţia comisiei judeţene de vaccinare. Copilul va putea fi înscris la grădiniţă/şcoală doar după ce medicul de familie va scrie pe adeverinţă sintagma “antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei”. Vaccinările obligatorii se efectuează doar în unităţtile medicale autorizate.


Proiectul de lege prevede explicit ca o responsabilitate a părinţilor “asigurarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sănătate”. Cu toate acestea, la capitolul amenzi, părinţii nu sunt vizaţi deloc, amenzi fiind prevăzute doar pentru instituţiile care au responsabilităţi în procesul vaccinării.

Amenzi de la 5000 la 10.000 lei (1120 Euro – 2250 Euro) vor primi:


grădiniţele şi şcolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverinţă din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei (exceptaţi sunt copiii cu contraindicaţie medicală definitivă);

direcţiile de sănătate publică care nu asigură păstrarea în condiţii frigorifice adecvate ale vaccinurilor;


medicii de familie şi medicii implicaţi în activităţile de vaccinare dar care nu respectă prevederile legale şi se află la a treia abatere.

Amenzi de la 2500 la 5000 de lei vor primi autorităţile locale care nu identifică situaţiile de neglijare medicală a copilului.


 

Amenzi de la 1000 la 2500 de lei vor primi şcolile care încalcă legea menţinând în colectivitate copiii în continuare nevaccinaţi la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinării şi care nu anunţă această situaţie comisiei judeţene de vaccinare (excepţie sunt copiii cu contraindicaţie medicală definitivă).

Amenzi de la 500 la 1000 de lei vor primi direcţiile de sănătate publică, medicii de familie şi şcolile care nu suspendă copiii nevaccinaţi în cazul apariţiei unor focare de epidemie. Constatarea şi aplicarea amenzilor se face de către direcţiile judeţene de sănătate publică.

În proiectul de lege se prevede şi “compensarea efectelor invalidante” provocate de vaccinuri, dacă acestea sunt dovedite de “relaţii de cauzalitate”.

În afara vaccinurilor obligatorii mai sus menţionate, proiectul de lege prevede alte trei categorii de vaccinuri: cele pentru situaţii speciale (epidemii), cele pentru grupe populaţionale de risc (anumiţi bolnavi cronici) şi vaccinuri opţionale. Cu excepţia ultimei categorii, finanţarea activităţii de vaccinare se face din fondurile Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.  

Acest proiect de lege a fost elaborat în urma unei scăderi bruşte a vaccinării copiilor în Bucureşti: cu 19% mai puţini copii vaccinaţi în 2014 faţă de 2013. Fenomenul, prezent şi în alte câteva judeţe dar nu atât de pronunţat ca în Bucureşti, se datorează discontinuităţilor în aprovizionarea medicilor cu vaccinuri, informării greşite a populaţiei şi refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii.

Etichete: vaccinuri
Ultimele Stiri
abonare newsletter