Sănătate
Doina Cosman, doctorul de suflete, care își învață pacienții cum să iubească viața
Fascinată de psihicul uman și în mod special de sinucidere și depresie, profesorul Doina Cosman a ales, în urmă cu aproape 40 de ani, o misiune foarte dificilă: cercetarea și vindecarea sufletului și minții omului.
Prof. univ. dr. Doina Cosman și-a început cariera în psihiatrie în urmă cu 38 de ani și a știut că vrea să devină psihiatru încă de la vârsta de 17 ani. De-a lungul impresionantei cariere, și-a ajutat pacienții să lupte cu depresia și pe mulți sinucigași i-a scăpat din ghearele morții.
Lucrarea “Religie și spirit” de Lucian Blaga a avut puterea de a influența destine. La 17 ani, după ce a citit această lucrare, prof. univ. dr. Doina Cosman a știut că vrea să devină psihiatru și să își dedice viața cercetării minții omului. “Nu am vrut să fac medicină, dar la 17 ani, după ce am citit « Religie și spirit » de Lucian Blaga, am hotărât direct să devin psihiatru. În acea carte, Blaga descria delirul unei persoane care se credea din sticlă și m-a fascinat atât de mult misterul acelei deveniri patologice, încât am hotărât să intru pe drumul unei cercetări pentru rezolvarea misterelor sufletului”, își amintește Doina Cosman.
În timpul facultății, a regretat uneori că s-a apucat de Facultatea de Medicină, mai ales când a dat de greul disecțiilor la anatomie, și că nu a putut să fac Facultatea de Psihologie. În anul III de facultatea a vrut să renunțe și să dea admitere la Psihologie, dar lucrurile s-au așezat în așa fel încât acest lucru a fost imposibil de realizat. Ceaușescu a desființat toate facultățile de psihologie, astfel că Doina Cosman a continuat Medicina, a absolvit-o cu succes, iar în 1978 a devenit medic specialist în psihiatrie și asistent universitar plin.
Arta, între pasiune și terapie
Cu doi pictori în familie (soțul și fiica), Doina Cosman iubește arta, ca terapie a sufletului și împreună cu pacienții săi face art-therapy. Iubește conceptul de familie, este patrioată și se consideră un psihiatru creștin, plin de optimism. În cabinetul său, psihiatrul clujean are câte o fărâmă din ceea ce iubește în viață: tablouri pictate de fiica sa, fotografii de familie, icoane și cărți de specialitate. “Mă interesează și familia. Sunt o mare susținătoare a familiei, ca un cadru optim de dezvoltare a celor mai bune sentimente, a unor idei de progres personal și de învățare a unei comunicări optime. Mă interesează foarte mult problema României. Nu mi-am pierdut patriotismul, îmi iubesc țara foarte mult. Mă pasionează muzica clasică, dar îmi place și jazzul, The Beatles și în general muzica bună. Peste toate aceste zone de interes se prelinge, se inclavează credința în Dumnezeu și afirm de multe ori că sunt un medic creștin, un psihiatru creștin, plin de optimism”, spune Doina Cosman.
De ce se sinucid oamenii?
Sinuciderea și depresia sunt două probleme extrem de grave care se cuibăresc în mintea și sufletul omului. Și tocmai acestea au fascinat-o pe Doina Cosman, care de-a lungul celor 38 de ani de carieră i-a învățat pe pacienți cum să treacă peste perioadele negre ale vieții. “În psihiatrie nu se prea moare, față de chirurgie, oncologie, traumatologie. În psihiatrie dacă se moare se moare prin sinucidere și de aceea am ales eu această problemă a prevenției sinuciderii pentru că mi s-a părut cea mai gravă consecință a unei tulburări psihice”, spune Doina Cosman.
Specialistul clujean explică de ce unii oameni își iau viața. “Motivul principal pentru care oamenii se sinucid este tulburarea psihică. Acest lucru nu prea place, e mai greu de acceptat, dar totuși tulburarea psihică este cea care dă cel mai mare procent de sinucideri astăzi în secolul XXI. Cauzele tulburărilor psihice sunt multiple, emoționale, materiale”, subliniază Doina Cosman.
Anxietatea, boala impusă de moda vremii
Despre depresie se știe de mult timp că este boala secolului. O altă tulburare psihică a epocii actuale este anxietatea. “Există o anxietate generată de motive obiective (război, terorism, condiții materiale precare) și una generată de false obiective (achiziționarea unui nivel material cu orice preț și într-un timp scurt, achiziționarea unei anumite înfățișări, a unei relații sentimentale). Sunt unele persoane care doresc să arate neapărat altfel decât le este hărăzit prin fenotip. Sunt tot felul de idealuri impuse de moda vremii și aceste mentalități duc la stricarea drumului personal și mulți ajung la tulburări psihice”, spune Doina Cosman.
Sunt unele cazuri care au nevoie de tratament ani de zile. “Un caz destul de ușor este anorexia mintală a unor tinere. Există nevoia de control și începem cu locuința noastră pentru că de aceea ne retragem acasă. Alte persoane simt nevoia să își trateze corpul ca și imagine exterioară sau ca și curățenie interioară și atunci aceste persoane recurg la această măsură care este îngrozitor de sofisticată, anorexia mintală”, afirmă psihiatrul clujean.
Când trebuie să mergem la psiholog/psihiatru
În România, există încă mentalitatea potrivit căreia cei care merg la psihiatru sau psiholog sunt nebuni. “Această mentalitate nu am întâlnit-o în țările apropiate României. O persoană dacă simte că are ceva probleme psihice, respectiv simte oboseală, astenie, senzație de tristețe, nemulțumire, frustrare, disperare, neputință (ultimele două fiind foarte importante), atunci să se adreseze medicului de familie sau psihologului sau amândurora. Este grav dacă are disperare și neputință și există consecințe comportamentale rezultate prin scăderea randamentului în profesie, în viața domestică, comportament cu acte necontrolate care pot să aibă consecințe. De exemplu, a fost cazul pilotului de la German Wings, cu o depresie severă psihotică, a vrut să se omoare, dar a mai luat cu el alte vieți nevinovate”, explică Doina Cosman.