Sănătate
Situaţie alarmantă la Cluj: deficit mai mare de un sfert de medici şi pacienţi tot mai mulţi
Greva de avertisment a Federaţiei Sanitas s-a desfăşurat, în Cluj fără incidente majore, însă liderul de sindicat din acest judeţ susţine că deficitul de personal este atât de mare, încât angajaţii se află practic într-o permanentă stare de grevă de avertisment.
În timpul celor două ore, de la 8,00 la 10,00, cât a durat greva de avertisment, au fost asigurate acele activităţi care sunt obligatorii prin lege.
Deşi, practic, revendicările Sanitas sunt aceleaşi pentru toate judeţele, fiecare zonă are anumite particularităţi, iar la Cluj, mai ales în clinicile din Cluj-Napoca, care este un mare centru universitar, adresabilitatea pacienţilor veniţi din alte judeţe este atât de mare încât nevoile sistemului sunt acoperite cu mare greutate. “Pot spune că avem un deficit chiar mai mare de un sfert. Acest deficit face ca personalul să fie într-un fel într-o grevă permanentă. Din anumite puncte de vedere la noi este o situaţie mai deosebită faţă de alte judeţene, pentru că afluxul de pacienţi din alte judeţe şi adresabilitatea către clinicile universitare este foarte mare”, a spus Ştefan Roman, liderul Sanitas Cluj.
Acesta a subliniat faptul că la Cluj-Napoca, datorită prezenţei unei vechi şcoli de medicină, care îşi are bazele în crearea, în 1919, a unei universităţii cu predare în limba română cu patru domenii de studiu, în oraş s-au construit multe spitale şi clinici. De asemenea, la Cluj Napoca vin anual mii de pacienţi nu doar din Transilvania, ci şi din alte zone ale ţării.
În acest fel, pe lângă deficitul de personal comun tuturor judeţelor, la Cluj se adaugă presiunea tratării şi îngrijirii unui număr suplimentar de pacienţi. “Noi mai avem şi alte revendicări legate de deficitul de personal, legate de deblocarea şi finanţarea posturilor, încât deficitul major de personal să fie atenuat. Pot spune că la această oră există un deficit de 800-1.000 de persoane, asistenţi, medici, infirmiere, personal de curăţenie, tehnic, administrativ, practic toate categoriile de personal', a precizat Roman.
Greva de avertisment de două ore desfăşurată miercuri dimineaţă a avut loc în 20 de unităţi spitaliceşti cu personalitate juridică din Cluj. La grevă au participat aproximativ 3.000 de cadre sanitare. Potrivit liderului Sanitas, cadrele din sistemul sanitar au şi nemulţumiri legate de nivelul salarial, în ciuda creşterilor determinate de ordonanţa de urgenţă care completează OUG nr. 57/2015, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
“Scopul ordonanţei a fost să înlăture inechităţile create de legislaţia din 2010 şi până în prezent. Vizavi de acele suprapuneri salariale se ajunsese ca o persoană calificată să aibă acelaşi salariu cu muncitorul necalificat. (...) S-au corectat parţial aceste inechităţi şi s-au creat altele. De exemplu, personalul tehnic administrativ nu a fost prins în grilele publicate în cele două ordonanţe, funcţionarii publici din Direcţia de Sănătate nu au fost prinşi, s-a accentuat mult prea mult diferenţa salarială între clinic şi neclinic. La fel, s-a accentuat diferenţa salarială între cei care au absolvit studii superioare şi cei care au absolvit şcoli post-liceale, cu toate că atribuţiile sunt aceleaşi, deci aceeaşi treabă fac şi unii şi ceilalţi, dar au prins sisteme educative diferite”, a mai explicat Roman.
Acţiunile de protest ale Federaţiei au fost demarate în urmă cu o lună, prin organizarea, în fiecare zi de marţi, a unei acţiuni denumite generic “O marţi a Sanitas”, pe 20 septembrie fiind pichetat Ministerul Muncii, pe 27 septembrie Ministerul Finanţelor Publice, pe 4 octombrie Ministerul Sănătăţii şi pe 11 octombrie Palatul Parlamentului. Pe 12 octombrie a avut loc o grevă japoneză, cu purtarea de banderole albe. Pe 31 octombrie a fost programată o grevă generală, dacă nu se va ajunge la o soluţie cu autorităţile pe Legea salarizării unitare.