Sănătate
Ministrul Sănătăţii: 80% din spitalele din România nu ar trebui să funcţioneze
80% dintre spitalele din România nu ar trebui să funcţioneze dacă s-ar urmări gradul de respectare a tuturor regulilor valabile pentru unităţile sanitare, spune ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Vlad VoiculescDe asemenea, ministrul a afirmat şi că 30% dintre spitale funcţionează în clădiri cu risc seismic.
Ministrul sănătăţii a explicat că afirmaţia făcută în cadrul unui interviu, potrivit căreia, „dacă ar trebui să aplicăm toate regulile, 80% dintre spitalele din România ar trebui închise”, poate fi şocantă, însă „coafând realitatea nu facem niciun bine nimănui”, explicând şi de ce în timpul mandatului său nu a fost construit niciun spital.
„În mandatul meu de şase luni nu am construit niciun spital. Se spune că după alegeri se vor investi miliarde în spitale. În ultimii 26 de ani s-a construit un singur spital, iar un studiu al ministerului relevă că 30% din spitalele din România funcţionează în clădiri cu risc sesimsic 1 sau 2”, a declarat Vlad Voiculescu în cadrul conferinţei Dezvoltarea României organizată de Capital.
Ministrul a explicat că la sfârşitul lunii noiembrie vor fi finalizate cinci planuri regionale. Ele reprezintă baza pentru următoarele investiţii care vor asigura României acces la 150 milioane de euro, bani europeni. România va avea, astfel, în viitor, trei spitale regionale la Cluj, Craiova şi Iaşi. Terenurile pentru spitalele din Cluj şi Craiova au fost achiziţionate de la Ministerul Apărării, iar la Iaşi procesul de achiziţie este încă în derulare.
„În ceea ce priveşte parteneriatul public-privat, nu avem bani în România pentru a clădi toate spitalele de care avem nevoie. Fondurile necesare pot veni din sectorul privat. Privatul nu va oferi actul medical, acesta va rămâne în responsabilitatea statului. Partenerul va ridica clădirea şi o va pune la dispoziţia statului împreună cu echipamentele urmând a primi plăţi 25-30 de ani”, a explicat Voiculescu.
Ministrul a mai vorbit şi despre situaţia legislativă din România privind managementul spitalelor şi a spus că legea trebuie modificată în aşa fel încât să nu se mai impună ca managerul unui spital să fie medic primar sau cadru universitar, ci să se aibă în vedere calităţile sale manageriale.
„Putem face economii în sănătate prin achiziţii centralizate de medicamente, oncologice sau antibiotice, spre exemplu. Este lesne de înţeles ca una este ca fiecare spital să cumpere pentru sine medicamente şi alta să fie un acord la nivel naţional. Astăzi vom avea o vizită a omologului bulgar cu care vom încheia un acrod comun de achiziţie de medicamente inovative şi scumpe. Acest acord ne va sigura că atunci când vom rămâne fără un anumit medicament vom putea cere ajutorul vecinului”, a conchis Vlad Voiculescu.