Sănătate

Campanii de informare a populației privind vaccinarea, în perioada 24 - 30 aprilie

Ultimele cifre arată că epidemia de rujeolă a atins cote alarmante, înregistrându-se 700 de cazuri noi într-o singură săptămână. În contextul sărbătorilor de Paşte, când lumea se plimbă prin ţară la rude şi familie, riscul extinderii acestei epidemii este mai mare. Un prim pas pentru evitarea unei astfel de situaţii îl reprezintă vaccinarea.

Campanii de informare a populației privind vaccinarea, în perioada 24 - 30 aprilie Campanii de informare a populației privind vaccinarea, în perioada 24 - 30 aprilie

Mai multe acțiuni de informare privind vaccinarea vor avea loc în întreaga țară, în perioada 24 - 30 aprilie, în contextul Săptămânii Europene a Vaccinării.

De asemenea, vor fi organizate puncte și sesiuni de vaccinare accesibile comunităților cu risc.


Potrivit unui comunicat postat pe site-ul DSP, în România campania pentru celebrarea Săptămânii Europene a Vaccinării este coordonată de Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, și implementată local de Direcțiile de Sănătate Publică județene și cea a municipiului București.

Săptămâna Europeană a Vaccinării este o inițiativă regională, condusă și coordonată de Biroul regional pentru Europa al OMS. Scopul ei în acest an este acela de a crește gradul de conștientizare a populației în privința importanței vaccinării și de a crește acoperirea vaccinală, accentul fiind pus pe activitățile destinate populațiilor vulnerabile.


Tema globală a campaniei din 2017 este "Vaccinurile sunt benefice", iar mesajul central — "Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieții".

Campania își propune sensibilizarea populației în privința importanței imunizării pe tot parcursul vieții și asupra necesității imperative de creare și susținere a unei imunități de grup în toate comunitățile: "O acoperire vaccinală crescută în toate grupurile de populație este esențială și va oferi și o imunitate a comunității pentru indivizii susceptibili. Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de vaccinare în ultimii 30 de ani a condus la o reducere importantă a cazurilor de boală și a deceselor prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare. (...) Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este, de fapt, a noastră, a tuturor, de a menține sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare".


Vă reamintim, la Cluj, marea majoritate a cazurilor de rujeolă a apărut fie la copii sub vârsta de vaccinare, deci sub un an, fie la copii nevaccinaţi din anumite categorii sociale. Din fericire, în judeţul Cluj nu s-au înregistrat decese. Epidemia de rujeolă s-a declanşat în România în februarie 2016, la zona de limită între judeţul Cluj şi Bistriţa, la o populaţie nomadă, fiind identificată o tulpină asemănătoare cu tulpina care circula în Italia.

Etichete: dsp vaccinare
Ultimele Stiri
abonare newsletter