Sănătate
Săptămâna europeană a imunizării: Scăderea ratei vaccinării a condus la epidemii ce ar fi putut fi prevenite
Scăderea ratei vaccinării a condus la epidemii de rujeolă şi rubeolă la nivelul regiunii europene, care ar fi putut să fie prevenite, atrag atenţia specialiştii, în Săptămâna Europeană a Imunizării.
Săptămâna europeană a imunizării: Scăderea ratei vaccinării a condus la epidemii c ear fi putut fi prevenite"Problema nevaccinării corespunzătoare împotriva rujeolei şi a rubeolei este semnalată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul regiunii europene, aceasta fiind, în prezent, una dintre principalele provocări la nivel de sănătate publică. Scăderea ratei vaccinării a condus la epidemii în această zonă care, altfel, ar fi putut să fie prevenite, conform specialiştilor", se arată într-un comunicat transmis luni AGERPRES.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că riscul copiilor sub 5 ani de a dezvolta complicaţii serioase şi chiar de a deceda din cauza bolilor prevenibile prin vaccinare este foarte ridicat.
Potrivit sursei citate, rujeola este una dintre cauzele principale de deces în rândul copiilor, în 2015, pe plan global, înregistrându-se 134.200 de decese asociate acestei boli.
"Totuşi, prin imunizare împotriva rujeolei, între 2000 şi 2015, au fost prevenite aproximativ 20,3 milioane de decese. (...) Deşi rujeola este una dintre cele mai periculoase boli prevenibile prin vaccinare, rata acoperirii cu vaccinul împotriva rujeolei, a rubeolei şi a oreionului (RRO) dozele 1 şi 2 s-a modificat considerabil, în perioada 2005 - 2015, în România. Dacă din 2005 până în 2008, rata vaccinării cu RRO 1 şi RRO 2 se afla la peste 95%, în anul 2009, vaccinarea cu RRO 2 a scăzut sub 95%, rămânând însă peste limita de 90%. Din 2010, rata vaccinării împotriva acestor boli transmisibile s-a aflat constant sub 95%, iar în 2015 aceasta a scăzut dramatic: la 85,8%, în cazul vaccinului RRO 1 şi la 67%, în cazul vaccinului RRO 2", se arată în comunicat.
Iniţiată în 2005, Săptămâna Europeană a Imunizării (SEI) este marcată anual la nivel regional cu scopul de a sensibiliza şi conjuga eforturile tuturor în lupta împotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.
În acest an, SEI se desfăşoară în săptămâna 24 - 30 aprilie. Prin sloganul ''Vaccinurile sunt eficiente!'', campania din Săptămâna Europeană a Imunizării 2017 vine să sublinieze necesitatea creşterii ratei de vaccinare.
Informarea corectă a populaţiei generale, din surse autorizate, cu un puternic accent pe informarea părinţilor, prin sublinierea beneficiilor vaccinării în crearea protecţiei necesare, reprezintă un alt obiectiv important al campaniei.
Mesajele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în cadrul Săptămânii Europene a Imunizării cu privire la importanţa vaccinării copiilor vizează responsabilizarea părinţilor, punctând dreptul la viaţă sănătoasă al copilului, în care imunizarea are un rol esenţial. Agerpres