Sănătate
Cum ne tratăm anxietăţile cu ajutorul realităţii virtuale
Psihologul clujean Daniel David explică cum ne putem trata diferite anxietăţi, cum ar fi frica de înălţime, cu ajutorul realităţii virtuale, calculator sau hologramă.
Cercetările pe care psihologul clujean Daniel David de la Universitatea Babeş-Bolyai le-a avut de-a lungul anilor, referitoare la terapii bazate pe ajutorul tehnologiilor, au adus la Cluj-Napoca circa 500 de specialişti în domeniul psihoterapiei, din 42 de ţări, pentru a cunoaşte şi dezbate aceste progrese. Evenimentul organizat pentru prima dată în România.
Congresul are loc o dată la trei ani şi până în prezent a fost găzduit de mari centre universitare ale lumii, cum ar fi Oxford, Roma sau Hong Kong.
Frica de zbor sau de înălţime, istorie
Tema pe care organizatorii congresului au propus-o pentru această ediţie este terapia bazată pe ajutorul tehnologiilor, domeniu în care Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), prin cercetările conduse de profesorul Daniel David, se situează printre primele universităţi din lume.
Câteva exemple de asemenea terapii susţinute de tehnologie sunt, de exemplu, cele care se referă la tratarea, cu ajutorul realităţii virtuale, a anxietăţilor legate de zbor, sau a fricii de înălţime, sau de vorbitul în public. Un alt exemplu de astfel de terapie este utilizarea unui robot umanoid care interacţionează cu copiii care suferă de tulburări din spectrul autist.
“Tema a fost aleasă ca să înţelegem mai bine ce se întâmplă, cu terapiile validate ştiinţific, ce putem face ca să le facem mai eficiente. Ideea fundamentală este să facem un diagnostic al situaţiei în care ne aflăm din prisma terapiilor validate ştiinţific, să vedem unde mai avem lucruri de îmbunătăţit şi să găsim acele mecanisme, să facem acele cercetări prin care să creştem eficienţa terapiilor pentru diverse tulburări psihice. În ceea ce priveşte utilizarea tehnologiilor în terapiile cognitiv comportamentale, noi, UBB-ul, suntem printre cei mai buni la nivel internaţional”, a declarat Daniel David, care este organizatorul congresului şi preşedintele Institutului Internaţional pentru Studii Avansate de Psihoterapie şi Sănătate Mintală Aplicată al UBB.
Holograma – pentru o şedinţă terapeutică
Potrivit acestuia, domeniul psihoterapiilor cognitive bazate pe tehnologii este unul încă insuficient de răspândit în lume, dar specialiştii susţin că avantajele pe care le oferă - accesibilitatea şi eficienţa - vor face ca impactul său să crească în următorii ani.
Un exemplu care se poate da este folosirea mijloacelor de comunicare tehnologizate - calculator, hologramă etc - pentru derularea unei şedinţe terapeutice, care creşte foarte mult posibilitatea ca o persoană să aibă acces la ajutor specializat, fără a mai fi nevoie să se deplaseze zeci sau sute de kilometri.
“Este un domeniu emergent, încă nu este un domeniu foarte răspândit, este un domeniu de vârf, probabil că va fi paradigma dominantă peste 10 - 15 ani, dar astăzi prezentăm lucrurile cele mai avansate care se întâmplă în domeniul terapiilor cognitiv-comportamentale. Acest domeniu vine cu două lucruri majore - încearcă să facă mai accesibile tratamentele care există, astfel încât, spre exemplu, să nu trebuiască să vii în cabinetul din Cluj ca să faci terapie, ci să poţi face terapie dintr-o comună, oricare din ţară, are are acces la internet. Deci o primă trăsătură importantă este accesibilitatea. Iar o alta, este creşterea eficienţei tratamentelor clasice pe care le avem, astfel încât să nu reacţioneze doar 70 la sută dintre cei care iau tratamentul, ci să reacţioneze 80-90 la sută. Încercăm să îmbunătăţim şi procentul celor care răspund la terapii”, a explicat David.
La Congresul de la Cluj este prezent şi preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Psihoterapie Cognitivă, Stefan Hofman, profesor la Universitatea Boston, sau profesori de la Oxford şi Pennnsylvania care sunt printre primele 10 universităţi ale lumii în diverse rankinguri internaţionale.