Sănătate

Cum faci diferența între o răceală banală sau o gripă? Simptomele sunt asemănătoare, dar gripa poate fi mortală!

Pe lângă conversaţiile despre vreme, frig, ploaie, ceaţă şi ninsoare, unul dintre cele mai comune subiecte în sezonul rece, în special în rândul persoanelor care au copii, se referă la răceală, gripă, simptome şi tratamente.

Cu toate acestea, nu este mereu clar ce afecţiune prevestesc simptomele - nas înfundat, strănut, febră, dureri musculare - răceală (viroza) sau gripă. Ambele afecţiuni au simptome asemănătoare.

Gripa însă poate fi chiar fatală pentru persoanele ce suferă de boli cronice, copii mici, gravide, bătrâni. Pentru răceli nu există vaccinuri, dar împotriva gripei se recomandă anual vaccin.


Ce sunt răceala şi gripa?

Răceala este o boală contagioasă care debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, urmate de creşterea consistenţei mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid.


Anual un adult suferă de 2 sau de 3 ori de răceală.

Gripa este boală contagioasă cu debut brusc. Simptome - febra, de 39 - 40 de grade, stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile. Tusea poate fi şi ea prezentă şi poate avea o durată de manifestare mai lungă decât celelalte simptome. Durerile musculare acute, frisoane, dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor, stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale. Statistici arată că în medie mai puţin de 20 la sută dintre adulţi suferă mai mult de un episod de gripă pe an.


Virusurile de răceală şi gripă - simptome

Simptomele locale şi sistemice de răceală şi gripă pot afecta anumite funcţii şi performanţa pacientului - pierderea concentrării, scăderea vigilenţei, reducerea performanţelor, tulburări de somn, proastă dispoziţie, încetinirea reacţiilor.


Tusea uscată sau neproductivă este un simptom comun şi supărător al acestor două infecţii.

Virusurile de răceală şi gripă - cronologia simptomelor răcelii şi gripei, ce includ tuse


Răceala poate fi determinată de aproximativ 200 de virusuri, cele mai des întâlnite sunt rinovirusurile. Răceala durează în medie 7-10 zile, dar anumite simptome pot dura până la 3 săptămâni. După contractarea virusului - urmează perioada de incurbaţie a virusului, iar a treia zi apariţia iniţială a simptomelor - strănut, rinoree, nas înfundat, indispoziţie, tuse. A şaptea zi începe ameliorarea simptomelor. Putem răci tot timpul anului, chiar şi vara.

Gripa este provocată de virusul gripal, care este mult mai puternic decât virusurile care declanşează răceala. Un episod de gripă durează în medie 3-5 zile şi poate fi urmată de o stare de oboseală, care poate dura până la 2-3 săptămâni.
De la contractarea virusului gripei şi apariţia primelor simptome poate dura doar o zi şi jumătate - febră, dureri, frisoane, oboseală, tuse sunt simptome care debutează brusc. Alte simptome care apar în următoarele zile - slăbiciune, cefalee, pierderea apetitului, congestie nazală. Cele mai multe cazuri de gripă se întâlnesc în intervalul noiembrie - februarie.

Atenţie!

Răceala şi gripa se manifestă prin simptome similare şi care se suprapun. De asemenea, nu este exclus să contactaţi atât un rihnovirus cât şi virus gripal în acelaşi timp sau la un interval scurt de timp, scrie csid.ro.

abonare newsletter