Sănătate
Obiceiul sănătos care ne poate proteja de coronavirus. Este la îndemâna oricui, însă românii se tem de asta
O măsură de protecție împotriva noului coronavirus, simplă și aflată la îndemâna tuturor, este aerisirea regulată a încăperilor.
Obiceiul sănătos care ne poate proteja de coronavirus. Este la îndemâna oricui, însă românii se tem de asta
O măsură de protecție împotriva coronavirusului care este eficientă și pe care orice om o poate aplica pentru a se feri de îmbolnăvire, dar pe care oamenii nu îl prea pun în practică este aerisirea încăperii.
Un profesor universitar a explicat la Digi24 de ce această măsură este eficientă și ne poate feri de infecția de Covid19, cu atât mai mult cu cât mulți români se feresc să țină toate geamurile deschise, de teama curentului.
Aerisirea reduce probabilitatea de infectare
„Acest virus este adaptat condițiilor de mediu. Acolo unde este o cantitate mai mare de virus trebuie să intervenim și cea mai simplă soluție este aerisirea acelei clădiri, acelui spațiu, pentru că aceasta duce la o dispersare a virusului și numărul lor pe centimetru cub este redus și atunci probabilitatea să ne infectăm se reduce simțitor”, a spus profesorul Silviu Gurlui.
Astfel, profesorul explică cum aerisirea este la îndemâna oamenilor și cum aceasta trebuie practicată periodic pentru a împrospăta aerul. Care este situația încăperilor care nu au ferestre și au aer condiționat?
„Am văzut că sunt foarte mulți comercianți care s-au adaptat pentru a realiza echipamente pentru a împrospăta aerul, pentru a-l curăța de astfel de tipuri de particule. Sunt multe soluții, dacă este cazul, dar este preferabil să găsim soluții să avem condiții de aerisire foarte bune. E important în această perioadă să fie curat mereu”, a mai spus acesta.
Românilor le este teamă de curent
Pentru o eficiență maximă, se recomandă o „aerisire încrucișată”, adică pur și simplu deschiderea tuturor ferestrelor unei case sau ale unui apartament pentru a permite formarea unor curenți de aer și astfel o reîmprospătare completă.
Cu toate acestea, mulți români sunt reticenți în a ventila natural camerele din cauza mitului conform căruia „ne trage curentul”.
„Nu curenții produc boli. Majoritatea persoanelor sunt speriate de curenții de aer ca fiind potențială sursă de infecții aerogene, respectiv răceli, de la cele mai simple până la pneumonie sau otite. Microbii produc aceste boli. În principiu, curenții de aer au efect chiar benefic din punct de vedere respirator. O cameră neventilată este mai periculoasă în ceea ce privește scăderea oxigenului și creșterea bioxidului de carbon decât purtarea măștii. La noi, cum ziceam, ne e teamă de curent, de mijloacele de transport în comun până la clase și ținem foarte bine ferestrele închise, chiar și când e cald”, a spus medicul Mihai Craiu, la Digi24.
CITEȘTE ȘI:
Aproape 200 de infectări cu COVID19 la Cluj în ultimele 24 de ore! Cel mai mare număr de până acum
Euthyrox revine în farmacii! Care este noul preț al medicamentului?