Sănătate

S-a schimbat tratamentul pentru pacienții cu COVID19! Plasma a fost scoasă din schema de tratament

Tratamentul folosit pentru vindecarea pacienților de COVID-19 a fost schimbat. Plasma nu va mai fi folosită pentru tratarea persoanelor infectate. Ce alte modificări s-au făcut?

 

 


Tratamentul pentru COVID-19 a fost modificat joi, 3 decembrie, în România. Plasma a fost scoasă din schema de tratament, la fel și antibioticele în cazul persoanelor asimptomatice, conform fanatik.ro.

 


Un nou protocol a fost aprobat în urma unor studii care arată cât de eficiente sunt anumite medicamente în tratarea pacienților COVID-19.

Ce modificări s-au făcut în schema de tratament pentru COVID-19?

Tratamentul cu plasmă convalescentă pe care se bazau mulți medici a fost scos din schema de tratament după ce a fost dovedit că nu este eficient.


Totodată, în urma studiilor s-a dovedit că antiviralele sunt mult mai eficiente când sunt administrate din timp, în primele 7-10 zile. Acestea sunt recomandate mai ales la formele ușoare și medii ale pacienților bolnavi de COVID-19.

O altă „mărturisire” este că remdesivirul este recomandat doar pentru formele severe sau chiar critice, după cum este disponibil medicamentul.


Tratamentul antiinflamator cu corticoizi este indicat să fie oferit pacienților care au nevoie de administrare de oxigen și celor cu inflamație sistemică.

Ordinul aprobat de către Ministerul Sănătății arată că imunomodulatoarele, precum dexametazona și tocilizumab, trebuie rezervate cazurilor cu inflamație excesivă și necontrolate de corticoizi. Alegerea va depinde de efectele secundare care ar putea apărea, dar și de care dintre medicament este disponibil la momentul respectiv.


Recomandări pentru tratarea pacienților cu COVID-19:

-Pacientul cu COVID-19, dar asimptomatic, nu necesită tratament medicamentos.
-Medicii din specialități medicale diferite trebuie să colaboreze între ei pentru a putea îngrijii bolnavii de COVID-19.
-Antivirale utilizabile: Remdesivirul se recomandă formelor de COVID-19 severe sau critice, depinzând de disponibilitate, eficiență și riscuri.
-Pecienților COVID-19 care necesită administrare de oxygen, au inflamație sistemică sau ambele, este recomandat să li se administreze tratamentul antiinflamator cu corticoizi.
-Dacă corticoizii în doză antiinflamatorie nu funcționează, trebuie administrate rezervele de imunomodulatoare pentru pacineții cu inflamație excesivă

-Toți pacienții cu COVID-19 internați, în afara celor care iau deja tratament anticoagulant, le este recomandată administrarea profilactică de anticoagulant.

CITEȘTE ȘI:

Care este rata incidenței pentru fiecare localitate din Cluj? Măsurile de protecție au fost prelungite pentru 14 zile

 

1 milion de doze de vaccin anti-COVID19 la începutul anului 2021. Iohannis: „Vaccinarea este voluntară, sigură și eficientă”

 

abonare newsletter