Sănătate
Cercetător: „În valul 4, România este într-o zonă de risc mai apropiată de India decât de Marea Britanie”
„Valul 4 (Delta) nu va fi atât despre numărul de cazuri noi cât despre numărul de internări și decese”, scrie, într-un material publicat duminică seară pe Facebook, cercetătorul Octavian Jurma.
El face comparație între situația României și cea din Marea Britanie, unde valul 4 al pandemiei COVID-19 înseamnă un număr similar de cazuri, dar mult mai puține decese decât în valul 3, respectiv cu situația din Indonezia, unde numărul de cazuri și de decese este mult mai mare.
România este într-o zonă de risc mai apropiată de India și Indonezia decât de Marea Britanie din punct de vedere epidemiologic, apreciază el.
„În valul 4-Delta, Marea Britanie a avut un număr similar de cazuri ca în valul 3 (Alpha), dar de 200 de ori mai puține decese. Indonezia pe de altă parte a avut în valul 4 (Delta) de 4 ori mai multe cazuri ca în valul 3 (Beta) și de 4 ori mai multe decese. Diferența dintre cele două țări? Marea Britanie are 65% din populație vaccinată, Indonezia doar 15%. Prin urmare cel mai fericit scenariu pentru România (surprins în simularea din imagine) este ca vom avea în valul 4 (Delta) la fel de multe cazuri ca în valul 3 (Alpha), cu un vârf în jurul a 5.000 de cazuri noi în octombrie, dar de zeci de ori mai puține internări și decese”, a arătat epidemiologul.
România, rată de vaccinare comparabilă cu a Indoneziei
Ca rată de vaccinare, România se apropie mai mult de Indonezia decât de Marea Britanie, însă nu se știe exact câți români au trecut prin boală până în prezent.
„Știm deja că rata noastră de vaccinare este de 26% din populație (cu minim o doză), mai apropiată de Indonezia decât de UK. Întrebarea la care nu avem încă răspuns este căți români au trecut prin boală și cât de eficientă este imunitatea acestora împotriva tulpinii Delta. Estimările sunt că undeva între 4 și 6 milioane de români au făcut boala fără să declare asta, deci încă aproximativ 25-30% din populație are imunitate dobândită natural prin infectare”, a estimat specialistul.
„Toată strategia politica de sănătate publică a guvernului nostru se bazează în valul 4 pe ipoteza hiper-optimistă că și la noi lucrurile vor evolua la fel de bine ca în Marea Britanie deși:
1. Suntem de trei ori mai putini vaccinați decât în UK
2. Testăm de zeci de ori mai puțin decât UK
3. Suntem de 2ori mai relaxați decât UK
4. Avem mult mai multe persoane vulnerabile nevaccinate decât UK
5. UK nu a organizat festivaluri de zeci de mii de participanți pe perioade de mai multe zile la debutul valului 4.
Prin urmare România este într-o zonă de risc mai apropiată de India și Indonezia decât de Marea Britanie.
Valul Delta-4 a debutat acum 3 săptămâni și știm deja că are o creștere accelerată în care numărul mediu de cazuri se dublează la mai puțin de 2 săptămâni. Astfel de la 94 de cazuri pe zi în săptămâna 19-25 iulie, avem 225 de cazuri pe zi două săptămâni mai târziu”, a conchis Octavian Jurma.
Octavian Jurma este cercetător specializat în neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA. A devenit cunoscut prin proiecțiile sale asupra ratelor de infectare din timpul pandemiei și mai ales prin criticile aduse autorităților și modului de gestionare defectuoasă a situației pe care acestea l-au avut deseori în perioada ultimului an.
CITEȘTE ȘI
România ar putea ajunge la 20.000 de cazuri de COVID-19 pe zi! Valul patru va apărea în 1-3 săptămâni