Social

12 ani de la evacuarea romilor de pe strada Coastei. Clujenii, chemați să iasă în stradă

Sâmbătă, 17 decembrie, se împlinesc 12 ani de la evacuarea celor 350 de persoane de etnie romă de pe strada Coastei și mutarea forțată la Pata Rât.

Sâmbătă, 17 decembrie, se împlinesc 12 ani de la evacuarea celor 350 de persoane de etnie romă de pe strada Coastei și mutarea forțată la Pata Rât/ Foto: tranzit.ro/Facebook Sâmbătă, 17 decembrie, se împlinesc 12 ani de la evacuarea celor 350 de persoane de etnie romă de pe strada Coastei și mutarea forțată la Pata Rât/ Foto: tranzit.ro/Facebook

 

 


Sâmbătă se împlinesc 12 ani de la evacuarea a 350 de persoane de etnie romă de pe strada Coastei și mutarea forțată la Pata Rât.

 


Asociația Căși Sociale Acum va marca această zi cu o lansare de carte și un marș la care sunt chemați mai mulți clujeni.

În anul 2021, asociația a organizat manifestațiile în mediul online, din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea răspândirii infectării cu coronavirus. 


Lansare de carte

Înainte de marș, clujenii sunt invitați la lansarea cărții „Manual de tactici de rezistență împotriva evacuărilor. Culegere de tactici ale mișcărilor locative și anti-rasiste din România, Ungaria, Serbia, Germania, Portugalia și Spania” la Casa Tranzit din Cluj-Napoca, începând cu ora 18:00.

Pe lângă marșul împotriva scumpirilor, cei de la Căși Sociale Acum organizează marș împotriva creșterii prețurilor.


„La ora 19.30 ne adunăm la colțul străzilor George Barițiu și Emil Isac, și pornim marșul «Ieșim în stradă până nu ne scot ei: împotriva evacuărilor și scumpirilor» Marșul trece prin str. Emil Isac, făcând următoarea oprire vizavi de Primăria Municipiului Cluj-Napoca de pe str. Moților. Continuăm marșul prin Piața Lucian Blaga și str. Napoca, până la Piața Unirii, ultima noastră oprire va fi în fața clopotului, vizavi de sediile mai multor partide politice”, au transmis reprezentanții Căși Sociale Acum.

Ce s-a întâmplat în urmă cu 12 ani pe strada Coastei?

În urmă cu 12 ani, polițiștii comunitari, sprijiniți de echipaje ale Jandarmeriei, au ajuns pe strada Coastei înainte de ora 7 dimineața pentru a evacua romii ce locuiau acolo, în ciuda protestelor și a refuzului manifestat de aceștia. Romii l-au chemat în ajutorul lor pe președintele Agenției Naționale pentru Romi la acea vreme, care a încercat să-i convingă pe reprezentanții autorităților locale că săvârșeau un abuz prin mutarea persoanelor la Pata Rât.


La început, romii s-au arătat hotărâți să nu renunțe la casele lor, construite ilegal pe strada Coastei în spatele Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, printre principalele lor argumente fiind faptul că nu au fost înștiințați din timp despre acea mutare și că, odată mutați la marginea orașului, copiii lor nu vor mai putea să frecventeze școala.

Protest în timpul unei ședințe a Consiliului Local

Romii au intervenit în cadrul unei ședințe a Consiliului Local, în luna mai 2011, și au protestat împotriva deciziei de a da gratuit Mitropoliei terenul de pe Coastei, menţionând că ei au fost aruncaţi de Primărie din locuinţe decente în condiţii insalubre de trai. De altfel, romii au venit înarmaţi cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Sunt rom, vreau să trăiesc în demnitate”, „Solidaritate” sau „Condiţii decente de locuire”. Romii au fost însoţiţi de membrii unor organizaţii care le susţin drepturile, însă nu au fost lăsaţi să ia cuvântul în plen. Deşi au încercat să-şi facă cunoscut punctul de vedere, în cele din urmă persoanele de etnie au părăsit sala de şedinţă.

În 2014, primarul Emil Boc a afirmat că s-a procedat corect în 2010 atunci când 76 de familii de romi au fost mutate de pe strada Coastei unde locuiau în barăci improvizate. Aceştia au fost relocaţi la Pata Rât în locuinţe modulare, dar un ONG a dat în judecată Primăria pentru această decizie. La sfârşitul lunii decembrie 2013, Tribunalul Cluj a decis ca Primăria să le plătească romilor 2.000 euro despăgubiri şi să le asigure locuinţe corespunzătoare.

Oamenii au ieșit în centrul Clujului în 2018, purtând bannere și pancarte cu diverse mesaje: „Case sociale, nu evacuare”, „Locuirea precară ne scoate în stradă”, „Case pentru oameni, nu pentru profit”. Au scandat diferite sloganuri: „solidaritate!”, „Cluj-Napoca, nu uita, Pata-Rât e fața ta!”, „Suntem egali, nu ilegali” sau „Locuințe pentru toți, nu doar pentru mafioți!”. Erau doar câteva zeci de persoane, dar trecătorii se opreau curioși să vadă ce se întâmplă.

În luna aprilie 2020 a fost realizat un film documentar „Amintiri de la margine: Lupta noastră pentru locuire”.

În februarie 2022 a fost organizată în holul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj o expoziție intitulată „Unde au dispărut copiii de pe canapea?”, care documenta evacuarea de pe strada Coastei.

CITEȘTE ȘI:

Protest contra creșterii costului vieții, în fața Prefecturii Cluj. Organizatori: „TOTUL E PREA SCUMP! Utilități, alimente, locuințe”

Scandări în centrul Clujului. „Scumpirile la noi/profitul la voi", „Locuințe sociale, nu militarizare”

abonare newsletter