Social
Statuia lui Iuliu Maniu a fost pusă înapoi pe soclu! Boc dă explicații: „Îmi asum public ce s-a întâmplat, îmi cer scuze!”
Statuia lui Iuliu Maniu de lângă Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca a fost repusă pe soclu luni, după ce în weekend a fost pusă la pământ de muncitorii care efectuează lucrări de modernizare în zonă.
Statuia lui Iuliu Maniu, repusă pe soclu / Foto: captură ecran - Emil Boc - Facebook
Statuia politicianului Iuliu Maniu, amplasată în Piața Ștefan Cel Mare, a fost pusă la pământ, cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet. Pe 5 februarie, de la ora 18.00, la statuia lui Iuliu Maniu se vor depune coroane de flori, având în vedere că se împlinesc 70 de ani de la moartea sa.
La câteva zile distanță de la cele întâmplate, statuia a fost repusă pe soclu, iar primarul Emil Boc a venit cu explicații și și-a cerut scuze public pentru modul în care a fost gestionată situația:
„Mă aflu în fața statuii lui Iuliu Maniu din Piața Ștefan cel Mare, Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca. În condițiile în care mutarea temporară a statuii în vederea efectuării lucrărilor de amenajare a străzii din Cluj-Napoca a succitat în opinia publică o intensă emoție, sunt nevoit să vin cu câteva precizări și aș vrea să încep în primul rând cu scuzele de rigoare pe care Primăria și eu personal le adresez tuturor celor care au fost extrem de sensibili la ceea ce se întâmplă în Cluj-Napoca cu modernizarea acestei zone și în special cu statuia marelui om politic Iuliu Maniu.
În această zonă, după cum vedeți, se fac lucrări de modernizare pe baza unui proiect european pe care îl avem în finanțare, lucrări care presupun amenajări de spațiu verde, de parc, de un loc în care să îți facă plăcere să petreci momente plăcute în preajma Bastionului Croitorilor și în cadrul acestui proiect a fost o inabilitate a firmei care lucrează pe acest șantier ca la sfârșitul săptămânii trecute să decidă mutarea temporară a statuii marelui om politic Iuliu Maniu fără o informare prealabilă și fără o protejare corespunzătoare care în bună și egală măsură m-a indignat și pe mine și pe foarte mulți români de bună credință. Au avut perfectă dreptate și imediat cum am aflat de această situație am decis să mă implic personal astfel încât să repunem situația în normalitate și să reacordăm statuii prestigiul pe care îl merită și să decidem ca tot ce se va amenaja în această zonă să se facă în jurul acestei statui. În consecință, încă de azi dimineață, le mulțumesc firmei constructoare (care nu înțelege că mutarea unei statui nu este exact același lucru ca mutarea unei conducte sau a unui stâlp) (...) S-au mobilizat încă din weekend ca să aducem situația la normalitate. După ce s-au făcut modificările legate de diferența de nivel (aici va fi o diferență de nivel față de ce este acum, se vor planta arbori, va fi spațiu verde, s-a lucrat la amenajarea soclului) statuia va rămâne pe această poziție de acum, la locul cuvenit.
Ne parere rău că acest moment nu a fost gestionat cum trebuie de muncitori, care nu au înțeles dimensiunea istorică a acestei statui. Eu îmi asum public cele întâmplate și în consecință îmi cer scuze față de cei care, pe bună dreptate, s-au simțit supărați, indignați de modul în care cum am gestionat, nu eu personal, instituția pe care o reprezint prin firmele care lucrează în domeniu. Dar vă asigur că această situație a fost remediată”, a explicat Emil Boc.
Mesaj de protest după ce statuia a fost pusă la pământ
După ce statuia a fost pusă la pământ, societatea civilă a pornit un mare protest mediatic pentru acest accident, ce a avut loc la 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu.
„Am aflat cu stupoare că statuia făuritorului de țară, IULIU MANIU, de la Cluj-Napoca a fost dată jos cu excavatorul pentru lucrări în zona respectivă, despre care Primăria Cluj-Napoca nu a dat până la această oră nici o explicație. IULIU MANIU este un exemplu și un model pentru toți cei care pun pe primul plan principiile și valorile adevărate pe care a fost clădită această țară și această națiune. În anul în care se împlinesc 150 de ani de la naștere și 70 de ani de la moarte, a împieta asupra memoriei lui IULIU MANIU este cu adevărat un gest reprobabil.
Ignoranța și lipsa de educație morală este la fel de gravă ca și tortura în sine, de aceea, în numele memoriei, al responsabilității față de istoria noastră și al datoriei față de generațiile următoare cerem administrației locale din Cluj-Napoca să dea explicații și să dispună cât mai repede posibil repunerea la loc a monumentului din strada Baba Novac”, se arată în mesajul de protest semnat de mai multe fundații.
Oameni din întreaga țară au protestat și au judecat cele întâmplate cu statuia lui Iuliu Maniu.
Semnatarii:
Fundația Corneliu Coposu - președinte executiv, Ion-Andrei Gherasim
Fundația Academia Civică – președinte, Ana Blandiana
Asociația Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Bădăcin – președinte, Pr. Cristian Borz
Fundația Culturală Memoria – președinte, Nicolae Constantinescu
Clubul Monarhiștilor Clujeni – președinte, Cornel Jurju
Asociația 21 Decembrie 1989 – președinte, Teodor Mărieș
Fundația Doina Cornea – președinte, Leontin Iuhas
Biblioteca Centrală Universitară Cluj-Napoca – director, Valentin Orga
Mișcarea pentru Regat și Coroană - președinte, Marilena Rotaru
CITEȘTE ȘI: