Social

Tichetele de masă cresc cu 5 lei. Se taxează cu 10% în contul contribuției pentru sănătate.

Crește valoarea tichetelor de masă cu 5 lei. De la 1 ianuarie 2024, românii care au în contract un astfel de beneficiu vor primi mai mulți bani.

Tichetele de masă cresc cu 5 lei. Foto: Depositphotos.com Tichetele de masă cresc cu 5 lei. Foto: Depositphotos.com

 

 


Românii vor primi tichete majorate cu 5 lei din ianuarie 2024. Tichetele de masă ajung la valoarea de 40 de lei în 2024. Valoarea unui tichet de masă la momentul actual este de 35 de lei, iar un angajat are în jur de 20 de tichete de masă lunar.

 


Pentru un angajat care lucrează 22 de zile, valoarea tichetelor de masă obținute va fi de 880 de lei, de la 1 ianuarie 2024. Majorarea valorii tichetelor de masă nu este însă obligatorie pentru angajatori, suma de 40 de lei reprezentând plafonul maxim care poate fi acordat. Această valoare maximă de 40 de lei o să se mențină cel puțin până în septembrie 2024, când ar putea avea loc o nouă majorare.

Altă noutate ce apare în 2024 este faptul că sumele reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă acordate potrivit legii vor fi incluse în baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor, astfel că vor fi impozitate cu 10%. Până acum, tichetele acordate în condițiile și în limitele prevăzute de lege au fost doar supuse impozitului pe venit 10%. Nicio contribuție socială nu se percepea pentru acordarea tichetelor. Din 2024 însă, tichetele mai sunt scutite doar de contribuția la pensie, nu și de cea la sănătate.


De asemenea, valoarea voucherelor de vacantă creşte la 1.600 de lei.

Majorarea valorii bonurilor de masă a fost decisă după discuțiile dintre Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social. Unul dintre motivele pentru care valoarea unui bon de masă se majorează este că „în lipsa unor măsuri concrete și rapide s-ar putea vulnerabiliza categoriile care dețin astfel de tichete de masă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”.


Tichetele de masă se calculează în funcție de numărul de zile pe care un angajat le-a lucrat într-o lună și se dau pe luna precedentă pe card. Înainte, acestea erau oferite prin tichete fizice printate.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Pensiile și alocațiile cresc de la 1 ianuarie. Vezi la ce sumă vor ajunge pensiile și alocațiile, în 2024.

abonare newsletter