Social

Persoanele cu deficiențe de vedere, afectate de recalcularea pensiilor. Asociația Nevăzătorilor din Cluj: „Pierdem până la 80% din cuantumul pensiei”.

Recalcularea pensiilor afectează persoanele cu deficiențe de vedere, a căror pensii pot fi diminuate cu până la 80% „Cerem corectarea unei grave nedreptăți!”, semnalează membrii Asociației Nevăzătorilor din Cluj.

Persoanele cu deficiențe de vedere, afectate de noua lege a pensiilor. Asociația Nevăzătorilor din Cluj: „Pierdem până la 80% din cuantumul pensiei”|Foto: pexels.com Persoanele cu deficiențe de vedere, afectate de noua lege a pensiilor. Asociația Nevăzătorilor din Cluj: „Pierdem până la 80% din cuantumul pensiei”|Foto: pexels.com

 

 


Persoanele cu deficiențe de vedere acuză erori în cazul recalculării pensiilor, aspect ce se va răsfrânge asupra comunității nevăzătorilor din Cluj, dar și a persoanelor cu dizabilități din țară. 

„Ca urmare a recentei recalculări a pensiilor, conform Legii 360/2023, este profund și grav afectată o întreagă categorie socială: persoanele cu deficiențe de vedere. Da, ați citit bine, nu este vorba doar de actualii pensionari cu deficiențe de vedere, care pierd între 80 și 60% din cuantumul pensiei, este vorba inclusiv de nevăzătorii și persoanele cu deficiențe de vedere aflați în câmpul muncii”, semnalează membrii Asociației Nevăzătorilor din Cluj într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.


Aceștia semnalează că au înregistrat zeci de reclamații de la membrii comunității, care au primit noile decizii de recalculare a pensiilor. 

Nevăzătorii din România anunță proteste

Asociația Nevăzătorilor din România anunță proteste, în condițiile în care noua lege a pensiilor diminuează pensiile peroanelor cu deficiențe de vedere, aspect ce afectează o comunitate de circa 100.000 de persoane. 


CITEȘTE ȘI: 
Indemnizația socială nu scade sub 1.281 de lei. Ministerul Muncii: ,Dacă pensia recalculată este mai mică, diferența se va suporta de la bugetul de stat”.

„Pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare.

Diferența vine din faptul că în trecut această treime era cuprinsă în formula de calcul drept stagiu complet, în vreme ce acum ea este în mod greșit socotită strict în baza contribuțiilor plătite.


Așadar, cu toate că și Legea 360/2023 recunoaște ca excepție situația persoanelor cu deficiență vizuală gravă, ea nu ține cont de această particularitate în formula de calcul.

Aplicarea mecanică a principiului contributivității are pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități vizuale consecințe foarte grave, chiar dramatice”, semnalează Asociația Nevăzătorilor din România prin intermediul unui mesaj public


„Deciziile de recalculare conform Legii 360/2023 diminuează pensiile nevăzătorilor 60% - 80%. Este adevărat că pensia în plată nu se modifică, însă în viitor ea nu se va putea indexa pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât puterea de cumpărare a oamenilor va scădea treptat”, avertizează aceștia. 

Recalcularea pensiilor afectează integrarea socială a persoanelor cu deficiențe de vedere

Mai gravă este situația persoanelor cu deficiență vizuală care se vor pensiona după data intrării în vigoare a acestui act normativ. 

„Vor avea pensii semnificativ mai mici față de cele care s-ar pensiona acum, folosind prevederile legii în vigoare, în condiții identice de salarizare și de stagiu de cotizare. 

CITEȘTE ȘI: 
Recalcularea pensiilor. Șeful Casei de Pensii: „Nu ne-am propus să mărim toate pensiile, ci să eliminăm inechitățile”.

Totodată, punerea în practică a formulei de calcul va conduce, inevitabil, la pensionarea până la 1 septembrie a.c. a tuturor angajaților deficienți de vedere care îndeplinesc condițiile, iar acest fapt va însemna scăderea dramatică a gradului de ocupare, și așa foarte redus, din cauza absenței locurilor de muncă adaptate.

Astfel, nici integrarea socială, care se realizează pe deplin numai prin muncă, nici egalitatea de șanse, principiu ordonator al societății noastre, nu mai au vreo relevanță, în pofida angajamentelor internaționale semnate de România, inclusiv Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată prin Legea nr. 221/2010”, avertizează Asociația Nevăzătorilor din România. 

Persoanele cu deficiențe de vedere spun că vor organiza un protest, în a doua parte a lunii septembrie, pentru a cere revizuirea și corectarea legii.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Noua lege a pensiilor. Peste 800.000 de pensii nu vor fi majorate. Când se distribuie deciziile de recalculare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter