Social
51.000 de euro pentru idei verzi: tinerii care reinventează Clujul vor fi premiați
Luni, 14 aprilie, câțiva tineri vor fi premiați pentru idei inovative în sprijinul neutralității climatice la Cluj-Napoca.

Premierea va avea loc începând cu ora 14:00, la Casino Centrul de Cultură Urbană, Parcul Central „Simion Bărnuțiu” Cluj-Napoca. Este vorba despre premierea studenților care au participat la proiectul „Climate-Neutral and Smart Cities: Planning, Piloting, Inspiring”.
Fiecare partener implicat va prezenta rezultatele obținute în proiect, împărtășind soluțiile inovative și progresul realizat în direcția atingerii obiectivelor de neutralitate climatică. De asemenea, va fi o oportunitate de a discuta despre impactul acestor rezultate asupra comunității locale și asupra ecosistemului european implicat.
Proiectul are ca scop explorarea unor noi modalități de a atinge neutralitatea climatică prin învățare și schimbări de comportament conduse de tineri, pe baza schimbului de cunoștințe și bune practici între ecosisteme relevante din România, Islanda și Norvegia.
CITEȘTE ȘI:
Aplicație pentru pietoni la Cluj: îți arată drumurile cu umbră, fântâni și aer curat
În anul 2022, municipiul Cluj-Napoca a fost ales în cadrul Misiunii Comisiei Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, asumându-și direcția clară de accelerare a neutralității climatice.
OBIECTIVE
- Oferirea unor noi oportunități de învățare formale și informale pentru elevi și studenți în domeniul schimbărilor climatice/neutralității climatice într-un context urban.
- Dezvoltarea unei rețele de lucrători de tineret care promovează neutralitatea climatică, inclusiv prin activități intergeneraționale.
- Promovarea cetățeniei active în rândul tinerilor rezidenți interesați de neutralitatea climatică.
- Promovarea comportamentelor de neutralitate climatică prin artă stradală realizată de tineri artiști locali.
- Schimbul de bune practici și experiențe între tinerii actori din România și Islanda implicați în acțiuni climatice.
CITEȘTE ȘI:
Din 100 de orașe din UE, Cluj-Napoca a fost ales în top 10! Va fi neutru climatic până în anul 2030
În data de 17 ianuarie a avut loc evenimentul Tehnologie pentru Climă, un proiect de dezvoltare inovativă IT, activitate coordonată de către Municipiul Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai în cadrul căruia au fost prezentate și premiate soluțiile inovative propuse de echipe interdisciplinare de studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai (Facultățile de Matematică-Informatică, Geografie și Știință și Ingineria Mediului), care au colaborat cu studenți ai Universității din Oslo, Facultatea de Arhitectură și Design – parteneri în proiect. Cele 8 echipe, formate din 60 de studenți, au identificat soluții creative la cele două provocări principale:
- AI-Driven Carbon Footprint Tracker in Cluj
- Walk Safe in Cluj
Două dintre aceste echipe au trecut în etapa următoare, iar luni, 14 aprilie 2025 va avea loc prezentarea rezultatelor finale, respectiv acordarea premiilor I și II.
Aceste soluții au ca scop sprijinirea eforturilor orașului Cluj-Napoca pentru atingerea neutralității climatice.
Premiile acordate de către Primăria Cluj-Napoca pentru activitatea „Tehnologie pentru Climă” sunt în valoare de 18.000 de euro și urmează să fie înmânate studenților.
O altă activitate la care Primăria Cluj-Napoca acordă premii în valoare de 33.000 Euro este Com'ON Cluj-Napoca Green Mission 2030, lansat în data de 28 ianuarie 2025.
ComON Cluj-Napoca Green Mission 2030 urmărește să aducă în prim-plan creativitatea și ideile inovatoare ale tinerilor, contribuind la redefinirea modului în care comunitatea poate influența acțiunile instituțiilor publice, companiilor și organizațiilor. Programul sprijină tinerii să-și dezvolte competențele, abilitățile și o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: