Social
Tot mai mulţi părinţi clujeni refuză vaccinarea copiilor
Medicii spun că nevaccinarea copiilor poate provoca focare epidemice la nivel judeţean şi chiar naţional.
Din datele oferite de către repezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Cluj se arată că numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copiii este în continuă creştere. Conform medicilor, acest lucru este unul îngrijorător deoarece vaccinarea copiilor este esenţială pentru a fi feriţi de anumite boli.
În perioada 24 – 30 aprilie se celebrează “Săptămâna Internaţională a Vaccinării”, motiv pentru care reprezentanţii instituţiilor de sănătate din Cluj au organizat o campanie prin care îndeamnă populaţia să se vaccineze atât pentru a fi feriţi de anumite boli cât şi pentru a evita crearea focarelor epidemice.
Părinţii refuză vaccinarea copiilor
În ultima perioadă tot mai mulţi părinţi, în special cei din mediul urban, refuză să-şi vaccineze copilul din diferite motive. Acest lucru este recunoscut de către medici care afirmă că acest lucru este unul îngrijorător şi care poate fi dăunător societăţii. “În ultima perioadă, numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copilul este în creştere. Motivele pe care le invocă sunt diverse: recomandări homeopate, din dorinţă personală sau din cauză că fac parte din grupuri în care nu se practică vaccinarea. Riscurile la care sunt supuşi copiii nevaccinaţi sunt bolile împotriva cărora se face vaccinarea şi anume: hepatita B şi tuberculoza. Trebuie să recunoaştem că numărul cazurilor de tuberculoză este în creştere”, a declarat joi, dr. Ligia Daniela Blaga, medic primar pediatru și neonatolog, șeful secției de neonatologie Clinica Ginecologie II Cluj.
“Procentele, în ceea ce priveşte numărul părinţilor care refuză vaccinarea părinţilor, nu sunt foarte mari, dar sunt îngrijorătoare. La nivelul judeţului Cluj s-a înregistrat o creştere de aproximativ 2% în anul 2013 comparativ cu anul 2012. Nu pot spune exact de ce refuză. Cred că accesează doar acea informare necorespunzătoare şi nu pe cea de la specialist. Ei nu conştientizează că-şi expun copilul la boli, că-i refuză o viaţa sănătoasă şi nu în ultimul rând că-i refuză accesul la educaţie”, a declarat dr. Mihai Moisescu-Goia, director executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj.
Consecinţele nevaccinări
Conform speciliştilor, fiecare copil ar trebui să fie vaccinat din primele zile ale vieţii pentru a putea fi ferit de anumite boli. Este vorba despre copiii a căror stare de sănătate le permite acest lucru. La ora actuală, la nivelul judeţului Cluj un număr de aproximativ 91% dintre copii sunt vaccinaţi şi se doreşte ca în viitorul apropiat numărul acestora să crească până la 95%.
Conform dr. Mihai Moisescu-Goia: “prin acumularea unui număr mare de pacienţi nevaccinaţi se creează acele goluri imunitare şi la un anumit nivel de acumulare se pot genera apariţia unor focare epidemice sau chiar manifestări epidemice la nivel judeţean sau chiar naţional. Ceea ce va duce pe lângă creşterea mortalităţii şi la creşterea costurile”.