Social
Statul, “bătut” în instanţă de pacienţii grav bolnavi
Şapte bolnavi de cancer vor primi medicamente compensate 100% după ce au câştigat un proces cu statul.
Pacienţilor grav bolnavi le-a ajuns “cuţitul la os” şi au decis să se lupte în instanţă pentru drepturile lor. Ei au introdus în instanţă două acţiuni: una prin care au solicitat actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite, şi o alta în care au cerut acordarea imediată a tratamentului.
Miercuri, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti le-au dat câştig de cauză, astfel că statul este obligat să asigure reclamanţilor medicamente pentru tratarea cancerului, fără ca aceştia să aducă vreo contribuţie financiară personală.
Conform deciziei Curţii de Apel Bucureşti pârâţii sunt obligaţi să: “asigure reclamanţilor următoarele medicamente, pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală): Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamanta Popescu Alma Iuliana, Ipilimumab (denumire comercială Yervoy) şi Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamantul Onofrei Mircea Gabriel, Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamanta Mitrache Elena Aura, Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamanta Drăgan Viorica, Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamantul Groper Alexandru, Tocilizumabum (denumire comercială Roacterma) pentru reclamantul Imets Joszef-Aba, Crizotinibum (denumire comercială Xalkori) pentru reclamantul Ursache Robert Sebastian”.
Hotărârea, chiar dacă este executorie şi se aplică de îndată, nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă de Guvern, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
La Cluj nu se ştie nimic
Autorităţile judeţene clujene nu ştiu deocamdată nimic despre acest subiect. Întrebată despre această situaţie, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj, Emilia Groza, nu a putut să comenteze neştiind exact despre ce este vorba.
Reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune spun că totul are o limită în ţara asta şi că a fost nevoie ca statul să fie acţionat în instanţă. Aceştia au declarat că: “noi nu suntem un grup de scandalagii care vor ca România să sufere, dar cumva am ajuns la o limită. Am fost forţaţi să luăm astfel de măsuri drastice, pe care nu le agreem sub nicio formă. Cumva, autorităţile s-au speriat de sumele mari de bani pe care trebuie să le aloce. Noi, cu resursele noastre limitate am încercat să vedem ce ar însemna intrarea pe listă a acestor molecule noi, câţi pacienţi ar fi. Pe melanom sunt 165 de pacienţi, pe lupus, până acum şi-au cumpărat cu resurse proprii tratament, 35 de pacienţi”.
Tratamentul pentru cancerul de piele se ridică la suma de 50.000 de euro. Pe lista de medicamente compensate ar trebui să intre aproape 130 de tratamente noi, împotriva cancerului, hepatitei sau diabetului. Ministerul Sănătăţii a aprobat introducerea a doar 17 medicamente pentru pacienţii care suferă de boli rare.