Social
Limba română este ca un strat din grădină, dacă nu este plivit este acoperit de buruieni
Aflat la Zilele Comunei Vultureni, poetul Ioan Mureșan vorbește despre limba română ca despre satul natal, pe care trebuie să-l plivești ca să nu fie acoperit de buruieni.
Poetul clujean, Ioan Mureșan, spune că limba română trebuie din când în când împrospătată și îngrijită la fel ca un strat din grădină.
„Are oarecum semnificații paralele pentru că și satul din memoria noastră trebuie împrospătat și îngrijit ca să aibă un viitor, și limba română trebuie, din când în când, și împrospătată dar și îngrijită, ca un strat din grădină dacă nu-l plivești de buruieni merge unde vrea ea și îl năpădesc buruienile. A avea grijă de limbă și de exprimarea nostră este un lucru esențial pentru identitatea nosatră ca neam”, spune Mureșan.
Limba română trebuie să fie cinstită pentru că mai întâi trăim într-o limbă și apoi învățăm cuvintele, consideră Ioan Mureșan.
„„Limba română e Patria mea”, spune Nichita Stănescu, deci mai întâi trăim într-o limbă și apoi învățăm cuvintele odată cu ce învățăm numele lucrurilor și numele locurilor din curte, numele locurilor din sat, numele din regiunea respectivă, din țară respectivă, deci de asta limba română este Patria pentru că o învățăm odată cu locurile.”
După părerea poetului, limba vorbită și scrisă astăzi este o urmare a tehnologiei moderne, unde nu îți mai exprimi stările sufletești ci trimiiți doar niște fragmente de propoziție.
„Din păcate, poate că și este o urmare a tehnologiei noi, a internetului, faptul că oamenii nu mai scriu scrisori, de exemplu, le scriu pe internet foarte scurte și foarte superficiale, nu mai are legătura cu timpul, cu așteptarea, cu decantarea stărilor tale sufletești și cu decantarea stărilor lumii, ci nu se mai decantează ci se exprimă direct în fleșuri, în fragmente de propoziție, în semne care spun că râde sau plânge, sau este vesel cel care scrie. Limba nu poate decât să se răcească și oamenii să intre într-o zonă a utilului.”
Ioan Mureșan le recomandă tinerilor ca de Ziua Limbii Române să citească macar o carte.
„Tinerilor le recomand ca măcar să citească câteva pagini dintr-o carte”, spune poetul.
Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.
Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorii propunerii legislative explică faptul că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.
Această propunere legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013 adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri.