Social

Rezultat de excepție în ceea ce privește genetica pentru cercetătorii de la UBB Cluj

Un rezultat de excepție a fost obținut de câțiva cercetători ai Universității Babeș-Bolyai odată cu publicarea în prestigioasa revistă „Nature” din 11 septembrie 2014 a secvenţei şi analizei genomului de gibon, ultima specie de primate, strâns înrudite cu omul.

Gibonii, care cuprind multe specii periclitate, sunt maimuţe mici, arboricole, care trăiesc în pădurile tropicale ale Asiei de sud-est. Gibonii se deosebesc de maimuţele mari (cimpanzeu, gorilă, urangutan) prin numărul mare de rearanjamente ale cromozomilor.

Secvenţializarea, asamblarea şi analiza genomului au fost efectuate de către un consorţiu internaţional coordonat de cercetătoarea Lucia Carbone de la Oregon Health & Science University. Pe lângă cercetătorii din Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Spania şi Germania, pentru prima dată şi o echipă din România (Dr. Annette Damert, drd. Bianca Ianc şi drd. Cornelia Ochiș) a participat într-un astfel de consorţiu.


Lucrarea publicată în „Nature” prezintă detaliile istoriei evoluţiei gibonilor, precum şi datele care ar putea explica cum s-au adaptat gibonii la modul lor specific de trai, legănându-se de la un arbore la altul în densa pădure tropicală. Alături de aceste rezultate deosebit de interesante, analiza genomului a demonstrat că anumite elemente genetice mobile specifice gibonului – numite LAVA – s-au integrat în mai multe gene implicate în segregarea cromozomilor, sugerându-se astfel că aceste elemente ar putea avea o contribuţie importantă la reorganizarea cromozomilor.

abonare newsletter