Social

Cum a reușit Clujul să ajungă, cu bani puțini, un renumit centru european de endoscopie

Medicii de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie prof. dr. Octavian Fodor Cluj-Napoca au reușit, în câțiva ani, să pună la punct tehnici medicale moderne la care alți colegi din țară doar visează.

Specialiștii de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie prof. dr. Octavian Fodor Cluj-Napoca au dovedit că în România se poate face performanță și cu bani puțini și că totul ține de voință. În loc să se plângă că nu au aparate super-performante, că statul le dă salarii prea mici sau prea puțini bani pentru spital, ei au ales să facă performanță în condiții imposibile la prima vedere. S-au specializat în străinătate, au învățat de la cei mai buni tehnici de ultimă oră și le-au pus în practică acasă, la Cluj. “Noi totdeauna am fost în avangardă şi am introdus tratamente în acelaşi timp în care se introduceau în străinătate. De mult timp am făcut tratamente endoscopice pentru pancreatita cronică, protezările biliare, protezările de esofag. Toate le-am făcut de ani buni”, afirmă prof. dr. Marcel Tanțău din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie prof. dr. Octavian Fodor Cluj-Napoca.  

Specialiștii clujeni au reușit să fie cu un pas înaintea colegilor de la alte institute din țară pentru că au fost tot timpul în contact cu noutăţile care apar în domeniu și le-au aplicat cât de repede au putut și în Cluj. “Pe lângă aceasta, fiind un centru de formare, foarte mulţi endoscopişti se formează aici. Este o şcoală mare de endoscopie în care foarte multe din aceste proceduri pot fi învăţate şi de alţii”, spune profesorul Tanțău.


La Cluj se operează, prin endoscopie, o afecțiune foarte rară

Una dintre cele mai rare afecțiuni care este operată la Cluj prin endoscopie este acalazia, o boală pentru care nu era nicio soluție până nu demult. “Noi avem un muşchi între esofag şi stomac care trebuie să se relaxeze când ne alimentăm pentru ca alimentele să treacă în stomac şi după care să se contracte ca să nu mai lase acidul să vină înapoi, să prevină refluxul care ne-ar arde esofagul şi ar duce la esofagite sau cancer. La o categorie de pacienţi rămâne contractat pentru că neuronii care comandă relaxarea lui sunt nefuncţionali. Noi nu putem repune medicamentos comanda de repunere în funcţiune a acestui muşchi pentru că nu pot fi înlocuiţi neuronii respectivi”, precizează Marcel Tanțău. În această situație, endoscopia a fost cea care a salvat viața pacienților cu acalazie. “Atunci, inovaţia a venit cu ajutorul endoscopiei, acest muşchi putând fi abordat din interior, spărgând mucoasa. Făcând un orificiu în mucoasă, pătrundem, facem un tunel şi ajungem la musculatura esofagului care poate fi secţionată de către endoscopist. Se poate realiza această secţionare, printr-un orificiu al mucoasei esofagiene, ajungem la acel muşchi pe care îl putem vizualiza, diseca şi secţiona”, explică specialistul clujean.

Intervenția se face doar de către super-experți

În țară, la ora actuală, nu se mai face această operație în niciun alt spital. Marcel Tanțău subliniază că nu orice specialist poate să facă această operație. “Practic, în România, probabil că vor trebui trei-patru centre pentru că patologia este rară şi fiind atât de rară, experienţa se cumulează greu. Incidenţa este de aproximativ câteva sute în România. Chiar este nevoie de un nivel de top de endoscopie și nu se poate discuta decât la super-experţi pentru că este riscant acest mers pe aţă pentru că eşti departe şi poţi să perforezi, să ai complicaţii”, afirmă profesorul clujean.


Chirurgie endoscopică în cazul tumorilor

Pe lângă acalazie, chirurgia endoscopică este aplicată la institutul din Cluj și în cazul tumorilor de diferite dimensiuni. “În momentul de faţă am trecut la chirurgia endoscopică. Rezecăm şi tumori de tub digestiv destul de întinse, prin disecţii, cu îndepărtarea completă şi de curând am început şi la tumori sub mucoasă, unde intrăm foarte profund în tubul digestiv şi rezecăm chiar în musculatură”, declară Tanțău. În Cluj, în momentul de faţă se realizează aproape toate gesturile endoscopice care se fac în orice alt centru şi într-o cadenţă foarte ridicată. “Noi ne considerăm, fără falsă modestie, un centru european de endoscopie valoros şi acest lucru a fost confirmat de foarte mulţi străini care vin aici şi văd cazuistica. Atâta doar că dotarea noastră şi condiţiile nu sunt europene”, conchide specialistul clujean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter