Social

Locul din Cluj unde sunt puse pe picioare victimele celor mai grave accidente rutiere

Din cauză că în Cluj nu există un spital regional de urgenţă, pacienţii care sunt grav răniţi în accidente sunt plimbaţi ore întregi între clinici pentru analize şi investigaţii.

În fiecare zi, medicii de la Clinica de Ortopedie şi Traumatologie din Cluj de pe strada Traian Moşoiu, din cadrul Spitalului de Adulţi au de a face cu victime cu mâini, picioare şi coaste rupte, capete despicate în urma unor accidente rutiere sau alte nenorociri. Acesta este locul în care ajung cele mai grave cazuri din judeţ, dar şi din alte zone ale Transilvaniei. Este practic ultima lor şansă să fie salvaţi. Dacă nici medicii de la această clinică nu îi pot ajuta, atunci doar o minune îi mai poate ţine în viaţă. “Noi suntem singura clinică de ortopedie-traumatologie din Cluj care face 90% din traumatologia judeţului, dar şi o parte din NV Transilvaniei, plus Moldova, sudul ţării. De multe ori, un bolnav care este victima unui accident rutier cu multiple fracturi, mai ales dacă e şi mai în vârstă este un caz foarte dificil”, spune dr. Bogdan Baciu, fostul şef al clinicii şi medic primar specialist în traumatologie şi ortopedie, cu o activitate medicală de 32 de ani.

Victime care stau luni de zile în comă după un accident rutier

Unii bolnavi ajung pe mâna medicilor de la Clinica de Ortopedie şi Traumatologie cu oasele atât de sfărâmate încât e nevoie de ani de zile să îşi revină complet. Niciun caz nu este la fel ca altul. Unele victime ale accidentelor rutiere rămân pentru totdeauna în sufletul celor care îi “repară”. “În 32 de ani de activitate în serviciul de urgenţă întâlneşti multe cazuri speciale. Un caz aparte a fost al unei tinere, absolventă de facultate care venea în Cluj să îşi dea examenul de licenţă şi în zona Mărăşti, pe o trecere de pietoni, a spulberat-o o maşină şi a rezultat un politraumatism major cu multiple fracturi şi stare de comă. S-a făcut o echipă multidisciplinară care s-a ocupat de pacientă. Tânăra a stat multă vreme în comă, peste o lună. În timpul cât a fost în comă, noi am operat-o peste tot şi peste o lună a început să se trezească încet, încet şi să îşi reia activităţile psihice. La un nivel de unu-doi ani şi-a revenit complet astfel că în anul următor a dat şi licenţa şi a reluat activitatea completă”, îşi aminteşte doctorul Bogdan Baciu.


“A urlat zi şi noapte. Era infernal ce se întâmpla”

La clinica din Cluj ajung şi victime cu răni atât de grave la cap încât le este afectată activitatea cerebrală şi medicii le dau şanse minime de supravieţuire. „Am mai avut un caz special al unei tinere de 28 de ani, educatoare, tot victima unui accident rutier, cu traumatism de membre, traumatism cranian cu dilacerare cerebrală majoră care ţipa zi şi noapte, deci era atins lobul frontal. Era absolut infernal ce se întâmpla. După ce am operat-o, am dus-o la Neurologie, s-a tratat şi în şase luni şi-a reluat activitatea. Au fost rezultate foarte spectaculoase. Sigur că aici intervine elementul foarte important: vârsta. Tinerii se pot recupera mult mai repede şi mai uşor”, explică Bogdan Baciu.

Plimbaţi ore în şir între clinici

Una dintre cele mai serioase probleme în tratarea celor care sunt la un pas de moarte după accidente grave este lipsa unui spital regional de urgenţă. Din această cauză, pacienţii sunt plimbaţi între clinici pentru investigaţii care nu pot fi făcute la Clinica de Ortopedie şi Traumatologie. “Te doare sufletul când îţi vine un bolnav cu politraumatism şi îţi dai seama că are nevoie de consult neurologic. Îl urci pe Salvare şi îl trimiţi la Clinica de Neurochirurgie. Are nevoie de consult la burtă, îl trimiţi la chirurgul de burtă. Nu este în regulă pentru că bolnavul suferă şi medicul suferă lângă el. Atâta vreme cât nu există spital de urgenţă nu ai altă alternativă. Dacă ai spital de urgenţă, se adună în jurul pacientului toată echipa de medici, sunt făcute toate analizele şi în jumătate de oră intră în operaţie. S-a încercat să se facă la Chirurgie I o sală de politraumă, dar funcţionează greu”, subliniază specialistul clujean.


În prezent, se află în derulare un proiect pentru construirea unui spital regional de urgenţă în Floreşti.

abonare newsletter