Sport

Pentru câteva zile Clujul devine capitala europeană a scrabble-ului

Federația Română de Scrabble și Clubul Sportiv Universitatea organizează la Cluj-Napoca a doua ediție a turneului internațional de scrabble în limba engleză Romanian Open Scrabble Tournament.

Turneul face parte din calendarul oficial al celor două organizații internaționale care patronează scrabble-ul în limba engleză: ABSP (Association of British Scrabble Players) și WESPA (World English-Language Scrabble Players Association), și are loc în perioada 10-12 octombrie 2014, la Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca.

Acest turneu de scrabble este o competiție eterogenă deschisă diferitelor vârste, cel mai tânăr participant având 27 de ani, iar cel mai vârstnic are peste 80 de ani.


La conferința de presă organizată în deschiderea turneului au participat: Cristian Soare, președintele Federației Române de Scrabble; Cătălin Caba, vicepreședintele Federației Române de Scrabble și jucător la „U” și Septimiu Crivei, antrenorul secției de scrabble din Cluj.

Președintele Federației Române de Scrabble a declarat că a fost dificil organizarea competiției din cauza numărului mic de jucători care există în România, din cauza crizei, dar și din cauza situației tensionante din Ucraina. „A fost foarte greu să-i aducem pe cei 30 de jucători din cauza crizei, care a lovit inclusiv scrabble-ulul, și nesiguranța dată de situația din Ucraina, dar toți au venit cu inima deschisă pentru că știu stilul nostru de a organiza și ospitalitatea românească”, a declarat Cristian Soare.


El a mai afirmat că acest turneu este organizat la Cluj pentru a oferi jucătorilor din România un avantaj, jucând acasă, și pentru că aici se există o secție puternică de scrabble în limba engleză. „Aici la Cluj avem o secție de scrabble puternică în limba engleză, pentru că putem oferi posibilitatea jucătorilor noștrii să câștige puncte jucând acasă. Turneul se desfășoară de două ori în Gemania și de două ori în România. Noi neavând jucători ca să putem ține un turneu desine stătător, noi ar trebui să avem măcar 25 de jucători plătitori în țară ca să joace, dar așa având doar șase jucători cu experință și doar unu, doi care abia o câștigă, atunci preferăm să organizăm în fiecare țară din Europa Continentală și am stabilit ca din 2011 să se desfășoare în fiecare țară. În felul acesta oferim posibilitatea jucătorilor din Europa Continentală să joace în limba engleză, cea mai utilizată limbă pentru a juca scrabble”, a spus președintele FR de Scrabble.

În comparație cu turneele de scrabble în limba română, cele în limba engleză sunt mai complexe și de mai lungă durată, declară Cristian Soare. „Turneele în limba engleză au anumite etichetă care este diferită de cel în limba română: avem autoarbitraj, avem calculatoare de verificare a cuvintelor în cazul în care există dileme și contestații, avem algorim de împerechere diferit de turneele noastre și este un turneu foarte lung. Pentru noi în limba română jucăm turnee de o zi, maxim opt runde, aici vorbim de turneu mare, 22 de runde cu premii de 1000 de euro. Câștigătorii iau practic: 450 euro locul I, 250 euro locul II, 100 de euro locul III și tot 100 de euro primesc locul I și II la categoria rating. Se oferă și premii speciale pentru diferite alte realizări pe durata turneului”, a afirmat Cristian Soare.


Este singurul turneu internațional în limba engleză care se desfășoară în partea continentală a Europei, în care, limba engleză nu este limba oficială. Datorită faptului că țările din zonă nu au o bază suficient de largă de jucători de scrabble în limba engleză, turneul se desfășoară în fiecare an în altă țară. Până acum au fost două ediții în Germania (2011 și 2013) și una la București (2012), pentru 2015 turneul fiind preluat de Olanda.

Participă aproximativ 30 de sportivi din 12 țări: Anglia, Australia, Austria, Germania, Irlanda, Irlanda de Nord, Israel, Noua Zeelandă, Polonia, SUA și România, printre care și Mihai Pantiș, Cătălin Caba, Ovidiu Tamaș, Septimiu Crivei, Iuliu Fabian, Alex Ciupeiu de la CS Universitatea. Competiția va cuprinde 22 de runde, care se vor desfășura pe parcursul a trei zile la Hotel Napoca, după următorul program: vineri între orele 13:30-20:15, sâmbătă între orele 9:00-13:15 și 14:30-19:45 și duminică între orele 9:00-13:15 și 14:30-18:00.


Acest turneu este unul de pregătire pentru Campionatul Mondial programat în perioada 19-23 noiembrie 2014, la Londra și poate fi echivalat cu un turneu de 250 de puncte din circuitul de tenis ATP. La start se aliniază și trei jucători din top 100 european, Cris Vicary, Graham Haigh și Terry Kirk, toți din Anglia.

abonare newsletter