Ştiri din Transilvania

Cadouri pentru 87 de copii nevoiași din Cluj! La 5 ani, un băiat și-a donat toți banii din pușculiță pentru fericirea lor. GALERIE FOTO

87 de copii din familii defavorizate au primit pachete cu încățăminte, haine, cărți și dulciuri în toiul sărbătorilor de iarnă. Printre donatori se află și un copil de 5 ani care și-a dat toți banii din pușculiță pentru a face un alt copil fericit.

 

 


Mădălina Hada și Cristina Sălăgean, fondatoarele Asociaței Educalise, au strâns donații de la clujeni pentru a putea aduce zâmbete pe buzele copiilor din mai multe sate din județul Cluj.

 


Astfel, pachete cu geci, fulare, ghete și multe altele au ajuns la copii cu vârste între 3 și 18 ani din Cătina, Aruncuta, Călărași, Bogata, Jucu, Fedioara, Gădălin, Soporu de Câmpie  și Frata.

Niciun copil nu a fost discriminat. „Le-am luat ghetuțe la fel ca cele ale fiului meu”

Campania prin care cei 87 de copii au primit daruri de la „elfii moșului” (cum i-au numit pe donatori) este intitulată „Ghetuțele Bucuriei”. Obiectivul inițial al acestei companii a fost realizarea unui număr de 60 de pachete, însă clujenii au oferit bani pentru mai mulți copii.


Iar în loc de 220 de lei, prețul inițial al unui pachet, Asociația Educalise a cheltuit aproape 300 de lei pentru fiecare copil în parte: „Valoarea unui pachet am estimat-o inițial la 220 lei. Ulterior încheierii perioadei de strângere a fondurilor am decis să creștem valoarea darurilor la 280-300 lei. Acest luru a fost cu putiință pentru că am avut surpriza să fie mai mulți oameni care au dorit să doneze în prag de sărbători, decât ne așteptam. După caz am suplimentat cu geci de iarnă și polare”, a declarat pentru monitorulcj.ro Mădălina Hada, co-fondatoarea Asociației Educalise.

Pachetul pregătit pentru fiecare copil a conținut o pereche de ghete îmblănite și impermeabile, un polar, căciulă, mănuși și fular, un set de măști de protecție, multe dulciuri și câte o carte de povești, respectiv cărți de colorat și puzzle-uri pentru preșcolari. Pe lângă aceste lucruri, copiii au primit în dar și câte două kilograme de portocale.


Pentru a nu se simți discriminați, toți copiii au primit pachete cu același conținut, pe grupe de vârstă:

„Le-am luat ghetuțe exact cum i-am luat și fiului meu. Toate obiectele din pachet sunt de calitate bună, astfel ca beneficiarii darurilor să poată trece cu bine peste iarnă, fiindcă drumurile pe care merg copiii  nu sunt deloc bune. Am decis să facem noi singuri pachetele pentru a evita situații cu care ne-am întâlnit în trecut când am colectat pachete gata făcute de donatori, iar pachetele erau inegale. Nu am dorit ca, spre exemplu, într-o familie cu mai mulți frați să nu existe diferențe în conținutul pachetului, pentru ca am observant că micuții beneficiarii sunt foarte sensibili la acest capitol. În mod similar am procedat și în toamnă, când am pregătit rechizite prin proiectul SchoolPack”, a adăugat Mădălina.


Copiii au fost recomandați de profesori și directori

Copiii care au primit cadourile de la Educalise au fost recomandați de doi profesori și directorii școlilor din satele respective. Astfel, pachetele au ajuns la cei care au avut mai mare nevoie de ele.

Pe lângă situația financiară a familiilor din care provin copiii, Asociația Educalise a adăugat o condiție esențială – anume, ca aceștia să meargă la școală, întrucât fondatoarele Educalise se străduiesc din răsputeri să îi răsplătească cu prioritate pe elevii silitori care nu au mijloace financiare.

Organizarea proiectului „Ghetuțele Bucuriei” a implicat doua etape. Partea de împachetare a darurilor, unde au existat două sesiuni de împachetare, cu număr limitat de voluntari, astfel încât totul să fie realizat în siguranță, respectându-se măsurile de protecție împotriva COVID-19. După împachetare au urmat două zile de distribuire a darurilor.

În satele în care erau mai mulți copii, aceștia s-au reunit la școală pentru a se putea respecta distanțarea socială. Voluntarii au împărțit darurile, în timp ce purtau măști, mănuși și botoșei, iar dezinfectantul era mereu acolo.

Fiecare copil are propriul său „elf”. Clujenii au avut șansa să afle la cine au ajuns donațiile lor

Fiecăruia dintre donatori, supranumiți „elfi”, i-a fost alocat câte un copil, căruia să îi ofere un cadou, iar fiecare elev a primit o scrisoare de la „elful” său. Ulterior, ca un act de transparență, fiecare donator va primi o poză cu copilul pentru care a donat pentru a știi exact la cine a ajuns pachetul:

„Donatorii au primit pe email prenumele, vârsta, localitatea în care locuiește copilul pentru care au dăruit, precum și alte detalii despre situația familială, frații și surorile copilașului. Aceasta a permis elfilor să scrie câte o scrisoare către adresa de e-mail a Asociației Educalise. Ulterior, voluntarii au transcris scrisorile de mână și le-au așezat în fiecare cutie de cadou. Ulterior încheierii campaniei, donatorii vor primi poza respectivului copil, ca să știe exact unde a ajuns cadoul dăruit și ce s-a întâmplat cu suma pe care au donat-o”, a explicat Cristina Sălăgean, co-fondatoare a Asociației Educalise.

Mădălina Hada a povestit că înainte să înființeze Asociația Educalise, împreună cu Cristina Sălăgean, a donat și ea pentru diferite cazuri sociale și ar fi vrut să știe unde au ajuns donațiile sale: „Înainte să fac eu lucrurile astea am donat foarte mult și participam la campanii de donații și voluntariat. Mi-ar fi plăcut foarte tare să văd unde ajunge donația mea. Acum că proiectul Ghetuțele Bucuriei a ajus la final, urmează ca toți  donatorii să primească câte un e-mail în care le arătăm copilul și cadoul primit, plus filmulețe, pentru că noi am filmat tot ce am pus în cutii”

Cadourile i-au făcut pe copii să radieze de bucurie

Cadourile au pus zeci de zâmbete pe fețele copiilor. O fetiță chiar a vrut neapărat să îi mulțumească elfului său pentru darul oferit, fiindcă s-a simțit foarte fericită. În acel moment, voluntarii au filmat-o pentru a le transmite videoclipul donatorului. Alți copii au rămas uimiți de cât de multe lucruri se aflau în pachețele.„Mulți dintre profesori ne-au mărturisit că pentru majoritatea copiilor acestea vor fi singurele cadouri pe care le vor primi în acest an” ne-a transmis Cristina Sălăgean.

Pe lângă faptul că aceste cadouri le-am umplut sufletele de fericire celor mici, îi vor ajuta și să treacă prin iarnă cu bine. Ghetele și hainele groase îi vor ajuta să se apere împotriva frigului.

„Copiii au fost foarte fericiți. Am avut cazuri în care, când le-am dus hainele (pe care i-am rugat  să le probeze ca să putem să le schimbăm dacă nu s-ar fi potrivit), am observat când i-am descălțat că talpa papucilor era ruptă în jumătate. Dar mă bucură că au fost foarte fericiți când au văzut pachetele”, a adăugat Mădălina.

Ce este Asociația Educalise?

Asociația Educalise este o organizație non-guvernamentală din Cluj înființată în aprilie, anul 2019, de către Mădălina Hada și Cristina Sălăgean. Pe parcursul ultimului an și jumătate, asociația s-a făcut remarcată prin numeroase activități educaționale, medicale și de caritate axate în principal pe zona Clujului. Cu toate acestea, au avut beneficiari și din județele Sibiu, Brașov și Vâlcea. Dincolo de proiectele desfășurate punctual din donații, co-fondatoarea Cristina Sălăgean ne-a mărturisit și că Asociația Educalise lucrează intens cu mediul IT din Cluj-Napoca, formând parteneriate cu firmele care doresc să desfășoare proiecte CSR (corporate social responsibility).

Acțiunile asociației clujene sunt concentrate, în special, pe partea de educație și medicină, dar și pe o ramură socială mai mică.

„Acțiunile noastre sunt concentrate pe partea medicală, pe spitale, pentru că eu înainte de asociație am fost voluntar pe partea asta sanitară”,  a declarat Mădălina. Co-fondatorarea Cristina Sălăgean este axată pe proiectele educaționale: „în această perioadă, sprijinim copiii prin acțiuni care îi echipează cu cele necesare școlii online, însă ne dorim să putem relua si partea interactivă de ateliere și discuții în școli și grădinițe. De pildă, anterior alegerilor parlamentare, am mers cu profesioniști din domniul dreptului și am vorbit liceenilor din Cluj-Napoca despre importanța extercitării dreptului la vot”, a povestit Cristina.

Tablete, calculatoare și alte echipamente pentru școala online

Pe lângă campania din perioada sărbătorilor, Mădălina și Cristina au avut și alte acțiuni care îi ajutau pe copii cu echipamente pentru școala online, în pandemie.

În septembrie au desfășurat proiectul Bursa „10 de nota 10”. „Prin acest proiect alături de o companie de IT din Cluj am premiat 10 elevi cu câte un colțisor de studiu. Cei 10 elevi aleși pe sprânceană au primit câte un birou cu scaun ergonomic, un calculator performat cu toate acesoriile necesare, plus un pachet cuprinzător de rechizite și obiecte necesare studiului. Ulterior închereii proiectului 10 de nota 10, am demarat proiectul Școala de Acasă, prin care voluntarii noștri au împărțit tablete și laptop-uri copiilor din familii devaforizate. Acest proiect este încă în desfășurare și nu ne oprim, pentru că sunt foarte mulți copii care efectiv nu au cum să facă școală online fără sprijin”, ne-a declarat Crisitna Sălăgean.

Tot în luna septembrie, peste 80 de ghiozdane, pline cu rechizite, au fost oferite elevilor, iar patru școli din județ și un after-school au fost dotate cu mobilier modern (bănci, dulapuri, scaune, whiteboarduri, dar si mobiler pentru cancelarii si biblioteci) prin campania „Aducem culoare în școală”.

CITEȘTE ȘI:

Sute de cadouri vor ajunge la copiii nevoiași din Cluj, de sărbători. „Este un efect de bumerang, fericirea lor ajunge înapoi la noi”

 

Cadouri pentru vârstnicii de la Centrul de îngrijire Cluj. Boc: „De obicei, vizita este una plină de emoție” FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter