O descoprire importantă, cu aplicații practice în tratarea tulburărilor cognitive sau comportamentale și care poate contribui la dezvoltarea tehnologiilor care imită flexibilitatea creierului uman, a fost realizată cu implicarea cercetătorilor UBB Cluj.
UBB ȋncepe anul 2025 ca lider național în competițiile de cercetare organizate de UEFISCDI și obține patru milioane de euro pentru proiectele de cercetare.
Cercetătorii Universității Babeș-Bolyai (FSEGA) au preconizat că România va atinge faza de platou în cursul acestei săptămâni. Se așteaptă o stagnare ori chiar o scădere ușoară a cazurilor zilnice.
Românii se împart între două tabere: cei care respectă restricțiile, și cei care nici nu le bagă în seamă. Specialiștii de la UBB au constatat că cele mai aglomerate locuri sunt în continuare mall-urile.
Distanța influențează viteza de transmitere a datelor prin internet, arată un articol realizat de o echipă de cercetători din cadrul Facultății de Fizică a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, coordonați de prof. Zoltan Neda.
Un grup de cercetători din cadrul UBB a analizat, împreună cu colaboratori de la alte instituții de cercetare, proprietățile anti-inflamatorii, antioxidante și farmaceutice ale unei specii de pătlagină descoperite recent în România, stabilind că acestea sunt, în unele situații, chiar de 6 ori mai intense decât ale plantelor din același gen cunoscute și folosite până acum.