Timp Liber

3 septembrie, ziua bărbii și a vulturilor

În data de 3 septembrie, la nivel internațional este celebrată ziua mondială a bărbilor și a vulturilor. Ce semnificații istorice are ziua?

3 septembrie, ziua bărbii și a vulturilor. FOTO: Pixabay 3 septembrie, ziua bărbii și a vulturilor. FOTO: Pixabay

 

 


Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

 


Ziua mondială a bărbii

Încă din vremuri imemoriale, barba este fără îndoială simbolul ultim al masculinităţii. În numeroase culturi barba reprezintă şi o serie de virtuţi importante pentru bărbaţi, cum ar fi înţelepciunea, puterea, statusul social ridicat şi chiar potenţa sexuală, în special în culturile războinice.

În fiecare an, în prima sâmbătă a lunii septembrie este sărbătorită barba - #WorldBeardDay. Se crede că oamenii au început să se bărbierească abia după anul 4000 î.Hr. Până atunci toţi bărbaţii maturi aveau barbă şi acest accesoriu s-a dovedit funcţional în a păstra căldura pe timpul iernilor dar şi pentru a amortiza loviturile pe care bărbaţii le puteau primi.


Chiar şi originile Zilei mondiale a bărbii se pierd undeva în negura istoriei. Unii istorici sunt de părere că şi vikingii danezi aveau mai multe zile în cadrul lunii august în care îşi sărbătoreau cum se cuvine bărbile încă din secolul VIII - IX d.Hr.

În Suedia, la Dönskborg, există o tradiţie populară în care toţi bărbaţii care nu au barbă sunt alungaţi din comunitate pentru a petrece o zi şi o noapte într-o pădure din apropiere, în timp ce restul oamenilor din comunitate petrec.


În sudul Spaniei exista o tradiţie de a organiza o luptă între un bărbat cu barbă şi un tânăr/adolescent imberb. Bărbatul intră în luptă înarmat cu o suliţă, în timp ce tânărul fără barbă trebuia să lupte cu mâinile goale.

În orice caz, indiferent de locul în care trăiţi şi de cultura poporului din care faceţi parte, actul de a te bărbieri chiar cu ocazia Zilei mondiale a bărbii este considerat unul dintre cele mai lipsite de respect gesturi pe care un bărbat le poate face.


Ziua internaţională a vulturilor

Ziua internaţională a vulturilor este sărbătorită la 3 septembrie în scopul de a creşte nivelul de conştientizare publică cu privire la problemele cu care se confruntă aceste păsări deopotrivă maiestuoase şi de temut.

Această sărbătoare a fost iniţiată în Africa de Sud şi în Marea Britanie de organizaţiile Birds of Prey Programme şi respectiv Hawk Conservancy Trust, iar apoi s-a răspândit rapid pe întreg globul. Parcuri zoologice şi organizaţii de protecţie a animalelor sălbatice din SUA şi Canada şi până în India, Uganda, Serbia, Australia sau Tunisia derulează programe publice de informare cu privire la aceste specii de păsări de pradă.

Vulturii au şi o importantă putere de simbol asociată, care transcede istoria de la reprezentări mitologice şi până la heraldica modernă. Spre exemplu, în mitologia sumeriană, regele legendar Etana a fost transportat la ceruri de un vultur. Poetul roman Lucan sau Plinius cel Bătrân susţineau că vulturul este singura fiinţă capabilă să se uite direct la Soare şi că îşi forţează puii de mici să facă acest lucru. Puii care clipeau sau îşi întorceau capul ar fi fost aruncaţi din cuib. Această credinţă a persistat până în Evul Mediu.

Zeus, zeul suprem în mitologia greco-romană, a luat forma unui vultur când l-a răpit pe semizeul Ganymede şi l-a dus până pe Muntele Olimp.

Vulturul este un simbol foarte întâlnit şi în heraldică. Dacă leul, "regele animalelor", este folosit în heraldică pentru a reprezenta de obicei autoritatea, vulturul, "regele păsărilor" este folosit pentru a reprezenta puterea.

3 septembrie în istorie

În 1950 a încetat din viaţă inventatorul, constructorul de avioane şi motoare Traian Vuia, membru de onoare al Academiei Române. În 1906 a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul.

1658 - A încetat din viaţă Oliver Cromwell, om politic şi comandant englez, conducător al revoluţiei împotriva dinastiei Stuart (n.25 aprilie 1599).

1859 - S-a născut Jean Jaurès, om politic şi istoric francez, întemeietorul ziarului "L`Humanité" (m. 31 iulie 1914).

1875 - S-a născut Ferdinand Porsche, fondatorul firmei de automobile care îi poartă numele (m. 30 ianuarie 1951)

1887 - A încetat din viaţă cărturarul ardelean Timotei Cipariu, lingvist şi filolog, unul dintre militanţii şi doctrinarii Revoluţiei de la 1848. (n. februarie 1805)

1914 - Cardinalul Giacomo della Chiesa este ales Papă sub numele de Benedict XV. (1914/1922)

1939 - Al doilea Război Mondial: Marea Britanie şi Franţa declară război Germaniei.

1953 - A intrat în vigoare Convenţia europeană privind drepturile omului, semnată, la Roma, la data de 4 noiembrie 1950.

1978 - Popa Ioan Paul I este instalat ca Pontif.

1991 - A încetat din viaţă Elvira Godeanu, actriţă româncă de teatru şi film (n. 1904)

1991 - A încetat din viaţă regizorul de film Frank Capra, laureat al Premiului Oscar (O viaţă minunată, Domnul Smith merge la Washington, S-a întâmplat într-o noapte, Orizontul pierdut, Vi-l prezint pe John Doe) (n. 18 mai 1897).

2003 - A încetat din viaţă Leni Riefenstahl, una dintre cele mai controversate personalităţi feminine ale secolului XX, dansatoare, actriţă, regizoare de film; filmele sale, realizate din ordinul lui Adolf Hitler - „Olympia”, „Triumph des Willens” -, deşi demonstrau talentul de cineast al regizoarei, i-au adus oprobriul lumii artistice; în anul 2002, ultimul ei film, documentarul "Impresii sub apă", difuzat de canalul de televiziune ARTE, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, a fost considerat o adevărată capodoperă, însă comentariile criticilor nu au omis răspunderea morală a creatorului de artă (n. 22 august 1902)

2007 - A încetat din viaţă profesor doctor Ion Dinulescu, unul dintre cei mai renumiţi ortopezi români

2008 - Primul planetariu digital din ţară şi cel de-al treilea din lume a fost inaugurat la Piteşti, de Muzeul Judeţean Argeş.

CITEȘTE ȘI:

Ziua de 26 august, dedicată câinilor. În Egiptul Antic, patrupedele erau crescute ca animale de companie regale

abonare newsletter