Timp Liber
Eclipsă parțială de soare, văzută de la Cluj-Napoca. La ce oră începe și de unde poți să o vezi
Cea mai importantă eclipsă parțială de Soare din ultimii ani poate fi văzută doar din anumite locuri de pe glob, printre care se numără și Cluj-Napoca. Eclipsa are loc marți. Vezi din ce loc o poți observa și orele la care începe în fiecare oraș din România.
Eclipsă parțială de Soare / Foto: depositphotos.com
Observatorul Astronomic Cluj-Napoca organizează un eveniment cu ocazia celei mai importante eclipse parțiale de soare din ultimii ani, care va avea loc marți, 25 octombrie, și poate să fie observată din orașul de pe Someș.
„Societatea Astronomică Andromeda și Societatea Română pentru Astronomie Culturală vă invită marți, 25 octombrie 2022, la Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca, Str. Cireșilor nr. 19, între orele 12-15, pentru a observa împreună cea mai importantă eclipsă parțială de Soare din ultimii ani. O eclipsă de Soare se produce atunci când Soarele, Luna și Pământul se aliniază în același plan, Luna acoperind parțial sau total astrul diurn”, transmite Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca, printr-un eveniment pe Facebook.
La Cluj-Napoca, eclipsa debutează la ora 12:21 și se încheie la ora 14:42, maximul de acoperire (38%) fiind înregistrat la ora 13:32.
„Fenomenul astronomic va putea fi urmărit în siguranță prin instrumentele speciale puse la dispoziție de către organizatori”, se arată în descrierea evenimentului.
Eclipse de soare, vizibile doar din anumite locuri de pe glob
Eclipsele sunt fenomene cerești ciudate: se produc destul de des, dar sunt vizibile mai rar, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Din acest motiv avem, pentru o anumită locație de pe glob, în medie, o eclipsă de Lună pe an și una de Soare (parțială) la 3-5 ani.
Eclipsele de Soare se observă numai din anumite locuri de pe glob, iar faza maximă, de totalitate, se observă doar pe o fâșie lată de 200 km. De aici și raritatea lor. Un tabel cu următoarele eclipse de Soare, vizibile de la noi, gasiti aici.
Ultima eclipsă de Soare vizibila din țara noastra s-a produs pe 10 iunie 2021, când Soarele a fost acoperit în proporție de 6% de către Lună.
Orele la care poate fi văzută eclipsa de soare, din fiecare oraș
Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea.
Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%.
Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28.
Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă.
În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2h 26m. Maximul eclipsei se produce și el la ore diferite, dar diferențele sunt doar de câteva minute.
Cum pot observa eclipsa de soare
Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie. Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare.
Priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim.
Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei.
„Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop”, transmite Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: