Timp Liber
Inițiativă inedită la Cheile Turzii! Biblioteci mobile de tip igloo, amplasate în mijlocul naturii
Biblioteci mobile de tip igloo vor fi amplasate în mai multe destinații turistice din România, inclusiv în județul Cluj, pentru promovaea cititului în natură.
O bibliotecă mobilă sub formă de igloo va fi amplasată în Cheile Turzii. FOTO: Asociația Exploratorilor Pușcații
Turiștii care vizitează Cheile Turzii vor putea să facă un repaus pentru o scurtă lectură în mijlocul naturii. O bibliotecă mobilă sub formă de igloo va fi amplasată, la începutul lunii viitoare, în destinația turistică din județul Cluj.
Inițiativa aparține unei asociații din Arad, care pe perioada 1 iunie - 31 octombrie vor amenaja 10 astfel de biblioteci în mai multe locații turistice din țară. Din 1 iunie până în 15, igloo-urile vor rămâne în Arad pentru promovarea conceptului.
Scopul este de a încuraja cititul în natură și dezvoltarea cognitivă continuă, arată inițiatorii proiectului.
„Bibliotecile Mobile au ca scop principal promovarea cititului în natură pagină cu pagină și a dezvoltării cognitive. În această lume în care trăim, unde totul în jurul nostru este digitalizat și pe viteză, dorim să ne întoarcem în trecutul uitat, la activitățile simple dar care poartă valoare.
Prin acest proiect dorim să creăm oportunități publicului larg, iubitorilor de natură și tinerilor, oferindu-le motivația de a lectura și de a-și petrece timpul liber în natură, activitate care îi va ajuta in cele din urma să se dezvolte personal. (…) Bibliotecile Mobile vor fi aplasate în parcul copiiilor din Municipiul Arad pe o perioada de 2 săptămâni, începând cu data de 1 Iunie 2022. La finalul perioadei a celor două săptămâni în care s-a prezentat și promovat proiectul în Arad dar și a strângerilor de fonduri si donații de cărți, toate bibliotecile mobile vor fi reamplasate în diferite locații turistice din România”, spun cei de la Asociația Exploratorilor Pușcații, un ONG din Arad.
Clujenii pot dona cărți pentru biblioteca mobilă
Inițiatorii proiectului au mai transmis că, în interiorul igloo-urilor vor fi amplasate cutii unde cei care doresc pot lăsa cărți pentru a fi adăugate stocului proiectului. De asemenea, turiștii pot face donații financiare pentru dezvoltarea și continuarea proiectului.
Întrucât fiecare amanajare de Igloo necesită o deplasare de două zile în natură, organizatorii își propun și organizarea de drumeți în zonele montane și a obiectivelor turistice din apropiere, ghidându-i pe adolescenții care vor participa către un stil de viată mai sănătos prin mișcare și sport în natură.
Unele dintre activităţile principale ale asociației sunt: drumeţii în natură, expediţiile montane, acțiunile cultural-educative pentru adolescenţi și adulți cu focus pe activități montane şi culturale.
La finalul proiectului se va organiza o extragere de tombolă pentru trei persoane care au reușit să viziteze toate Bibliotecile Mobile și vor beneficia de o excursie în natură pe o perioadă de două zile împreună cu organizatorii.
CITEȘTE ȘI: