Actualitate

„Cronicile Subiective” ale lui Septimiu Moga, o incursiune în poveștile trecute ale Clujului. „Nu poți să treci nepăsător pe lângă oameni și locuri încărcate de istorie!”

„Cronici Subiective”, noul volum semnat de scriitorul-finanțist Septimiu Moga, aduce în fața publicului „spirite și duhuri” din trecutul fascinant, dar mai puțin cunoscut al Clujului, prin evenimente și locuri încărcate de istorie, de o incredibilă actualitate.

Septimiu Moga a lansat noul său volum „Cronici Subiective”, în cadrul unui eveniment găzduit de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca/Foto: monitorulcj.ro Septimiu Moga a lansat noul său volum „Cronici Subiective”, în cadrul unui eveniment găzduit de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Din pasiunea pentru istorie, concretizată în studiul sistematic al istoriei băncilor clujene, scriitorul-finanțist Septimu Mureșan a lansat, joi, în Sala „Ion Mușlea” din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, noul său volum dedicat poveștilor fascinante ale Clujului, dar nu numai, sub titlul „Cronici Subiective”.

CITEȘTE ȘI: 
Scriitorul-finanțist Septimiu Moga își lansează joi cartea „Cronici subiective”

„Un eveniment fericit, sărbătorit în săptămâna în care este marcată Ziua Internațională a Cărții. 
Septimiu Moga și-a făcut un obicei de a publica o carte din doi în doi ani, iar astăzi putem prezenta cu bucurie un nou volum semnat de domnia sa – «Cronici Subiective»”, a declarat în deschidere profesorul Marius Mureșan, care a amintit că Biblioteca Centrală Universitară (BCU) „Lucian Blaga”, gazda evenimentului, a organizat expoziția de carte „Oameni ai băncilor clujene și cărțile lor”.


„Cronicile Subiective” ale lui Septimiu Moga, o incursiune în poveștile trecute ale Clujului

Primele demersuri țin de cercetarea sistematică asupra băncilor clujene din perioada interbelică, începută de Septimiu Moga în urmă cu câțiva ani. Astfel, în urma etapelor de cercetare la arhivele din Cluj, Sibiu și București, precum și din contextualizarea evenimentelor petrecute în sistemul bancar românesc, scriitorul-finanțist Septimiu Moga a valorificat într-un mod ingenios aspectele studiate în cadrul unui nou volum. 

Astfel, Moga oferă publicului o serie de texte ce valorifică articolele economice semnate de Victor Slăvescu, bijuteriile stilistice și filosofice publicate în presa vremii de Lucian Blaga, articolele lui Pamfil Șeicaru sau Adrian Maniu etc. 


„Volumul prezentat astăzi este al treilea din seria pe care am inițiat-o de câțiva ani încoace. Primul volum, „Conexiuni”, l-am publicat în perioada pandemiei, în 2022 am scos cartea „Sistemul bancar românesc din Cluj – de la Marea Unire la Marea Criză economică” (Casa Cărții de Știință, 2022), iar cartea „Cronici subiective”, pe care o aduc astăzi în fața publicului cuprinde, asemenea primului volum, gânduri și fapte, locuri și oameni întâlniți în cursul demersurilor mele științifice. 

Dacă lucrarea științifică trebuie să respecte rigoarea de obiectivitate, „Cronicile subiective” sunt mici articole (din acest motiv le-am și numit „cronici”) fie postate pe rețelele de socializare, fie publicate în presă de-a lungul timpului, și care nu sunt legate neapărat prin conținut, ci prin faptul că, preocupându-mă de bănci, am dat acolo de niște fapte, de oameni care exced cadrul strict de cercetare. Și care mi s-au părut interesante să rămână pentru cititorii din Cluj și din țară, pentru că ating atât probleme din Cluj, evenimente petrecute în perioada interbelică, sau după această perioadă, sunt personalități ale Clujului mai puțin cunoscute.


în imagine, de la stânga la dreapta: Profesorii Marius Mureșan și Marcela Sălăgean, alături de Septimiu Moga/Foto: monitorulcj.ro

Nu pot să trec nepăsător pe lângă Palatul Metropol din Cluj, știind că acolo s-au adunat, la începturile României Mari, Vasile Goldiș, Ion Lapedatu, Victor Bontescu, Petru Poruțiu, episcopii Iuliu Hossu și Traian Frențiu, ca să pună bazele unei bănci ce putea fi una dintre cele mai mari instituții financiare ale României. 

Sau pot să simt aproape, trecând pe strada Gheorghe Șincai, clipele cumplite prin care a trecut Iuliu Hațieganu, în perioada prigoanei din anii 1940-1950. Sau, dacă intrăm pe strada Mihai Eminescu, putem simți pașii grei ai doctorului Iuliu Hațieganu care, lovit de o dramă cumplită, a pus bazele actualului parc „Babeș”. 


Aspectele din trecut pe care le-am cercetat, să spunem evenimente economice, aspecte economice ale băncilor, multe dintre acestea pot fi urmărite și în prezent întrucât au cauze similare, iar acest lucru mi-a dat curajul să fac aceste „Cronici subiective” pentru a scoate la lumină niște elemente care păreau un balast, dar care au în ele o doză bună de actualitate, dar și lucruri ce pot deveni în timp subiecte interesante”, a declarat Septimiu Moga pentru monitorulcj.ro

Cititorii pot regăsi în cuprinsul cărții pagini dedicate „Spitalelor clujene de ieri și de azi”, „Spiritelor și duhurilor pe strada Mihai Eminescu din Cluj”, dar și texte ce trimit la „Statul eșuat”, la „Prima bancă din Cluj” sau despre „Codex aureus... Fiscal”.

„Lucrări de referință pentru istoria României”

Profesorul Marcela Sălăgean a apreciat lucrările semnate de scriitorul-finanțist Septimiu Moga și a arătat că temele abordate de autor readuc în actualitate fragmente din trecutul sistemului bancar românesc și varsă mai multă lumină asupra rolului pe care l-au avut oamenii de seamă ai Clujului în dezvoltarea României. De altfel, noul volum semnat de Septimiu Moga, „Cronici Subiective”, readuce în atenția publicului locurile și străzile din oraș, martori tăcuți ai evenimentelor din istoria Clujului.

„Septimiu Moga este cunoscut în țară ca istoric. Cel de-al doilea volum publicat, care se referă la sistemul bancar românesc din Cluj din perioada interbelică și până la criza economică, a devenit deja o lucrare de referință în universitățile românești pentru cei care studiază nu numai istoria sistemului bancar, ci și istoria României interbelice. 

„Cronici Subiective”, un noul volum semnat de Septimiu Moga/Foto: monitorulcj.ro

„Cronici Subiective”, noul volum semnat de Septimiu Moga, este o carte ce mi-a plăcut mult, pentru că prin aceste cronici se realizează o incursiune în istoria locurilor și a elitetelor locului. Este o carte ce se adresează în bună măsură tinerilor, mai puțin familiarizați cu trecutul și prezentul Clujului, României sau altor locuri vizitate. În același timp este un volum destinat oamenilor cu experiență, care cunosc politica și istoria orașului”, a declarat profesorul Marcela Sălăgean. 

Cine este Septimiu Moga?

Născut la Cluj-Napoca în 1968, Septimiu Moga a urmat, după terminarea Facultății de Științe Economice din Cluj, o carieră economică, lucrând neîntrerupt la Banca Națională a Românei din orașul natal. În anul 2017, pasiunea sa mai veche pentru istorie s-a materializat în studiul sistematic al istoriei băncilor clujene, începând studiile doctorale la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității din Cluj. Astfel, pe lângă articolele din ziare locale sau din „Revista de Educație Financiară” din București, a publicat în reviste de specialitate studii legate de istoria băncilor clujene, despre unificarea monetară sau situația economică a României în perioada interbelică, în special în perioada crizei economice.

Scriitorul-finanțist Septimiu Moga, în cadrul sesiunii de autografe de după lansarea volumului „Cronici Subiective”/Foto: monitorulcj.ro

Ca apariții editoriale, sub semnătura sa a apărut cartea „Sistemul bancar românesc din Cluj – de la Marea Unire la Marea Criză economică” (Casa Cărții de Știință, 2022), colaborând totodată la o serie de volume colective: „Multiculturalism în Transilvania. După Conferința de Pace de la Paris” (Casa Cărții de știință, 2019), „Anul 1940 în istoria Europei. Între expansiune și declin” (Casa Cărții de Știință, 2019), „România după Marele Război. Provocări politico-diplomatice 1919–1920” (Mega, 2021). Totodată, în anul 2020, a publicat cartea de eseuri „Conexiuni” (Casa Cărții de Știință).

Lansarea „Cronicilor Subiective” ale lui Septimiu Moga, la BCU Cluj/Foto: monitorulcj.ro

Pe lângă profesia de bază și studiul Istoriei, lui Septimiu Moga îi mai place să se plimbe pe străzile orașului în care trăiește sau pe care le vizitează, plimbările însemnând pentru el nu doar o modalitate de relaxare, ci și de a-și aminti de istoria locurilor și a clădirilor semnificative din orașe, de personalitățile care au dat numele străzilor, de evenimentele care s-au produs de-a lungul timpului în locurile unde-l poartă pașii.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Scriitorul-finanțist Septimiu Moga își lansează joi cartea „Cronici subiective”

abonare newsletter