Actualitate

CSM motivează respingerea procurorilor Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu: Irimie nu cunoaşte instituţiile UE

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong>Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, luni, ministrului Justiţiei hotărârile de respingere a candidaturilor pentru funcţiile de procuror general al României şi şef al DNA, pe Ioan Irimie acuzându-l că nu cunoaşte instituţiile UE, iar pe Tiberiu Niţu că are o rezistenţă scăzută la stres.

"Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ministrului Justiţiei hotărârea 422 şi hotărârea 423 a Secţiei pentru Procurori din 22 noiembrie 2012, privind avizarea negativă a propunerilor de numire în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", informează, luni, CSM.

Domnul procuror Ioan Irimie nu cunoaşte instituţiile Uniunii Europene, făcând confuzie între instituţii atât sub aspect organizatoric, cât şi din punct de vedere al atribuţiilor şi al relaţiilor cu alte organizaţii sau instituţii naţionale ori europene. În acest sens se reţine confundarea Consiliului Europei cu Comisia Europeană, respectiv a evaluărilor la care România este supusă în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, respectiv evaluările la care România este supusă de către Comisia Europeană. Totodatăm, se observă şi cunoaşterea lacunară a realităţilor instituţionale ale DNA de către candidat, ţinând seama, de exemplul de lipsa unui răspuns satisfăcător privind rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cadrul Grupului de State împotriva corupţiei, precum şi de lipsa unei prezentări coerente şi deraliate a modalităţilor concrete de colaborare cu Ministesrul Justiţiei, CSM, Parlamentul României, Ministerul Finanţelor Publice şi alte instituţii publice, inclusiv cu Serviciul Român de Informaţii sau alte structuri informative specializate. Ioan Irimie dovedeşte o lipsă de viziune managerială privind organizarea şi eficientizarea DNA. În plus, Irimie nu dovedeşte abilităţi în domeniul bunelor relaţii cu mass media şi al transparenţei, şi nici preocupări în ceea ce priveşte îmbunătăţirea imaginii publice a instituţiei”, se arată în motivarea CSM.

Procurorul Ioan Irimie a fost propus pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar Tiberiu Niţu a fost nominalizat pentru funcţia de procuror general al României. Ambii au primit avize negative din partea CSM, care este consultativ, decizia finală revenindu-i preşedintelui Traian Băsescu. Fiecare candidat şi-a prezentat proiectul de management şi apoi au răspuns întrebărilor membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.

Ioan Irimie este, din ianuarie 2010, procuror la Serviciul Teritorial Cluj al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În perioada iulie 2003 – octombrie 2005, Irimie a ocupat funcţia de procuror-şef al Serviciului Teritorial Cluj al DNA, iar până în iulie 2006 a fost procuror al acestei structuri. Din august 2006 şi până în 2009, Ioan Irimie a fost procuror şi, ulterior, procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Anterior, Ioan Irimie a fost procuror în cadrul Secţiei de combatere a corupţiei din Parchetul Naţional Anticorpţie – Structura Centrală (septembrie 2002 – iulie 2003), procuror la Parchetul Curţii de Apel Cluj (ianuarie – august 2000), procuror şi, ulterior, procuror şef al Serviciul de Combatere a Corupţiei şi Criminalităţii organizate din Parchetul instanţei supreme (septembrie 1998 – decembrie 1999), procuror la Parchetul Tribunalului Cluj (octombrie 1990 – august 1998), procuror la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca (octombrie 1985 – septembrie 1990), procuror la Parchdetul Judecătoriei Vişeu de Sus, judeţul Maramureş (1978 – septemberie 1985).

Ioan Irimie s-a născut în 22 iulie 1954 şi este căsătorit. El a absolvit Facultatea de Drept din Cluj-Napoca în iunie 1978, având media 10 la licenţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter