Actualitate

România a urcat trei poziţii în clasamentul mondial al libertăţii economice

<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><strong><span style="font-size: small;">România înregistrează un scor al libertăţii economiei de 65,1 puncte, cu 0,7 puncte mai bine decât anul trecut, ceea ce o plasează pe locul 59 (în creştere faţă de locul 62 anul trecut) în clasamentul celor mai libere economii din lume, conform concluziilor unui raport dat publicităţii joi de Heritage Foundation, o reputată organizaţie de analiză economică din Washington.</span></strong></p> <p><strong><span style="font-size: small;">


Conform Index of Economic Freedom pe 2013, România se clasează pe locul 28 din cele 43 de state din regiunea Europei, iar scorul său total este mai mare decât media globală.

Potrivit Heritage Foundation, scorul României s-a îmbunătăţit graţie progreselor realizate la capitolele cheltuieli guvernamentale şi libertatea muncii.

'În pofida mediului politic dificil, România a adoptat măsurile de reformă necesare care includ restrângerea cheltuielilor şi reforma pieţei muncii. Cu toate acestea, corupţia, exacerbată de un sistem juridic ineficient, subminează fundamentele libertăţii economice şi perspectivele pentru o expansiune economică dinamică pe termen lung', se arată în raportul Heritage Foundation.

România se situează în faţa unor state precum Bulgaria, locul 60, Franţa, locul 62, Portugalia, locul 67, Turcia, locul 69, şi Serbia, locul 94; dar este depăşită de ţări precum Polonia, locul 57, şi Albania, locul 58.

Şi în acest an, pentru al 19-lea an consecutiv, Hong Kong se situează pe prima poziţie, cu un scor de 89,3 puncte, în scădere cu 0,6 puncte faţă de anul trecut. Urmează în ordine, Singapore, Australia, Noua Zeelandă, Elveţia, Canada, Chile, Mauritius, Danemarca şi SUA.

Libertatea economică este evaluată în 10 domenii, punctajul fiind acordat pentru gradul de libertate a afacerilor, comerţului, libertatea fiscală, libertatea faţă de intervenţia guvernului, libertatea monetară, a investiţiilor, financiară, a pieţei muncii, pentru respectul drepturilor de proprietate, absenţa corupţiei.
La coada clasamentului se situează Cuba, locul 176, şi Coreea de Nord, locul 177, cu un scor de 1,5 puncte, în timp ce Afganistanul, Irakul, Liechtenstein, Somalia şi Sudanul nu au primit un calificativ.


Ultimele Stiri
abonare newsletter