Actualitate
Epidemia de GRIPĂ face ravagii în SUA
<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong>Epidemia de gripă din SUA, care a început mult mai devreme decât în mod obişnuit, la începutul lunii decembrie, face ravagii în majoritatea statelor americane, provocând până în prezent moartea a 18 copii şi peste 2.200 de spitalizări, relatează AFP.
'Se pare că este cel mai grav sezon de gripă din ultimii zece ani', a apreciat dr Anthony Fauci, director al Institutului naţional de alergii şi boli infecţioase /NIAID/, amintind că, în schimb, sezonul 2012 a fost unul blând.
Epidemia de gripă a început cu câteva săptămâni mai devreme, cu un număr mare de cazuri de la începutul lunii decembrie. În mod normal, numărul de persoane bolnave creşte începând cu jumătatea lunii ianuarie, cu un vârf la sfârşitul lui februarie, a explicat doctorul pentru France Presse.
'Nu este un semn bun când vedem o asemenea accelerare a infecţiilor, atât de devreme, este un fenomen care în general anunţă o epidemie gravă de gripă', a adăugat dr Fauci. În plus, tulpina dominantă a virusului din acest an este H3N2, responsabilă din punct de vedere istoric de cele mai grave simptome, comparativ cu alte tulpini ale acestui virus, subliniază el.
Pentru moment, bilanţul victimelor se referă doar la copii, ceea ce se explică prin faptul că Centrele federale pentru controlul şi prevenţia bolilor /CDC/ sunt obligate prin lege să raporteze în mod regulat decesele pediatrice. Bilanţul deceselor în rândul adulţilor va fi făcut public la sfârşitul sezonului, a indicat dr Fauci.
În ultimele patru săptămâni, proporţia persoanelor care şi-au consultat medicul sau au fost la spital cu simptome de gripă a trecut de la 2,8% la 5,6%, potrivit CDC. Anul trecut, rata a culminat la 2,2%, atingând 7,6% în 2003/2004.
Până în prezent, în 41 de state şi oraşul New York se înregistrează un număr ridicat de persoane bolnave de gripă. În unele locuri, situaţia este critică, spitalele făcând cu greu faţă valului de bolnavi. Primarul oraşului Boston /Massachusetts/, Thomas Menino, a declarat stare de urgenţă medicală miercuri, după ce au fost înregistrate 700 de cazuri confirmate de gripă, de zece ori mai mult decât în întreg sezonul precedent.
Vaccinul de acest an corespunde bine tulpinii dominante, ceea ce ar trebui să ofere o protecţie de 60-65%, a mai precizat dr Fauci.