Actualitate

Numărul bugetarilor s-a redus în 2012 cu 15.000 de persoane

<p><strong>Numărul bugetarilor a scăzut în anul 2012 cu 15.000 de persoane, de la 1,202 milioane persoane la 1,187 milioane persoane, iar pe parcursul anilor de criză economică reducerea a fost de peste 200.000 de persoane în sectorul public.</strong>

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat duminică seara, la Realitatea TV, că numărul bugetarilor aflaţi în plată la finalul lunii noiembrie a fost de 1,187 milioane persoane, acesta fiind şi numărul de bugetari luat în calcul la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru anul 2013.

La finalul lunii noiembrie 2011, numărul angajaţilor în sectorul bugetar se cifra 1.202.324 salariaţi, conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor Publice /MFP/.

Numărul angajaţilor în sectorul bugetar era la finalul anului 2010 de 1,27 milioane persoane, iar în decembrie 2008, înaintea debutului crizei economice în România, numărul bugetarilor era de aproape 1,4 milioane persoane.

România s-a angajat faţă de instituţiile financiare internaţionale, în cadrul acordurilor pentru pachetul de finanţare externă, să reducă numărul bugetarilor pentru ca volumul cheltuielilor de personal în bugetul public să nu depăşească anumite plafoane anuale.

Ministrul delegat Liviu Voinea a spus că a fost luată o decizie politică pentru reducerea în continuare a numărului bugetarilor, dar aceasta nu va mai avea aceeaşi amploare şi va fi aplicată în cadrul bugetului pe măsură ce aceste modificări în structura de personal din sectorul public vor avea loc.

'Până la sfârşitul lunii martie va fi finalizată strategia de reformă a personalului bugetar, noi nu am bugetat-o, am făcut bugetul pe 1,187 milioane de bugetari. Dacă şi sunt convins că vor avea loc reduceri de personal, acestea nu vor fi de aceeaşi amploare şi vor fi pe bază de criterii de performanţă', a spus Voinea.

Ministrul delegat a mai afirmat că vor fi reduse funcţiile de conducere din aparatul central, în contextul în care există situaţii aberante, ministere unde sunt de 3-4 ori mai multe funcţii de directori decât în ministere similare din Franţa sau Germania.AGERPRES

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter