Actualitate
Facultatea de Psihologie a UBB, implicată într-un proiect prin care deţinuţii pot deveni dresori de câini
<p><strong>Un proiect de terapie asistată de animale pentru persoanele private de libertate prin care se va sprijini echilibrarea şi dezvoltarea personală a deţinuţilor a fost lansat marţi, în premieră în România.</strong>
În etapa pilot a programului, trei persoane private de libertate de la Penitenciarul Bucureşti Jilava şi tot atâtea de la Penitenciarul Satu Mare vor susţine antrenamente la nivel local cu un număr de şase câini comunitari.
De două ori de săptămână, timp de trei ore, deţinuţii vor învăţa să lucreze profesionist cu câini, astfel încât după două luni de antrenament să poată participa la susţinerea examenului de atestare în meseria de asistent dresor.
În urma parcurgerii programului, câinii proveniţi din adăposturile publice şi dresaţi cu ajutorul deţinuţilor vor fi oferiţi spre adopţie.
Cătălin Claudiu Bejan, director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), a precizat că cele şase persoane private de libertate au fost selectate din rândul deţinuţilor în regim deschis, au minim 12 clase, au executat deja o mare parte din pedeapsă, nu au condamnări foarte mari, au trecut prin criteriile de evaluare şi îndeplinesc condiţiile să facă parte din acest program.
'Nu dorim să ne oprim la acest proiect-pilot. După cele două luni vom face o evaluare şi intenţionăm să extindem acest program, cu sprijinul partenerilor noştri, la nivel naţional, dacă rezultatele evaluării vor putea să ne conducă spre o dimensiune naţională', a declarat Bejan, într-o conferinţă de presă.
La rândul său, şeful Biroului de Relaţii Publice şi Mass Media al ANP, Dana Cenuşă, a menţionat că sunt programe de genul acesta care se desfăşoară de ani de zile în Occident şi în America.
Ea a spus că toţi deţinuţii au nevoie de comunicare şi că proiectul prezintă şi aspecte de disciplină, pentru că un dresaj presupune elemente repetitive, ori mulţi dintre cei care se află în penitenciar au ajuns acolo tocmai pentru că nu au respectat reguli minime de conduită deoarece nu au fost educaţi în acest sens.
„Pentru că sunt foarte multe penitenciare şi sunt suprafeţe de teren sau spaţii care ar putea să fie folosite în sensul acesta, un proiect bun ar fi acela de a ne implica în rezolvarea problemei câinilor comunitari. Avem 35 de penitenciare în toată ţara şi dacă primăriile doresc acest lucru noi am putea să facem parteneriate şi am putea porni un proiect din acesta şi după 20 şi ceva de ani poate că măcar o parte din problemă ar putea fi rezolvată prin contribuţia deţinuţilor şi respectiv a penitenciarelor”, a mai declarat Cenuşă, citat de Agerpres.
Potrivit directorului executiv al Asociaţiei Portico, Florian Fugaşin, proiectul lansat marţi se va derula numai cu câini comunitari.
Robert Caraman, manager al unui club privat pentru dresaj canin, a informat că proiectul reprezintă un parteneriat public-privat, iar resursele sunt asigurate de către organizaţiile implicate în program şi de sponsor.
Proiectul beneficiază de expertiza ştiinţifică a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.
Terapia şi activităţile asistate cu animale promovează interacţiunea pozitivă dintre om şi animal cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii umane şi a facilita procesul de recuperare al persoanelor care necesită îngrijire medicală sau psihică.