Actualitate
Vasile Puşcaş: Gunter Verheugen a avut o contribuţie de netăgăduit în procesul de extinde a UE
<p><strong>Fostul negociator şef al României cu UE, profesorul Vasile Puşcaş, a evidenţiat contribuţia de netăgăduit adusă de Gunter Verheugen în procesul de extinde a Uniunii Europene, miercuri, în Laudatio rostit la ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai fostului comisar european pentru extindere din perioada 1999-2004.</strong>
Profesorul universitar clujean a subliniat că după preluarea de către Gunter Verheugen a portofoliului extinderii europene, procesul a înregistrat „o dinamică accelerată”. La începutul anului 2000, Gunter Verheugen susţinea că, prin extindere, UE nu îşi modifica doar conturul fizico-geografic, dar avea obligaţia să dezvolte aria libertăţii şi prosperităţii, perspectivele ei culturale, iar 'motorul extinderii UE a însemnat atât o viziune a dezvoltării istoriei paneuropene cât şi retorica politică despre acceptabilitatea costurilor'.
„Comisarul pentru extinderea UE a abordat procesul de extindere a UE plecând de la premise şi concepte ale constructivismului. A luat ca bază ontologia socială urmată de acţiunile necesare. Identitatea, valorile, normele, cultura, comunitatea, regulile pentru organizarea comunităţii sunt câteva din formulele susţinute de domnul Gunter Verheugen în procesul de extindere a UE. De altfel, acest proces a fost asociat socializării regionale. Prin aceasta se înţelege internalizarea regulilor comunităţii, adoptarea identităţii sociale şi a valorilor şi normelor într-un repertoriu al conduitei şi cunoaşterii actorului”, a spus universitarul clujean, citat de Agerpres.
Referindu-se la aderarea României la UE, profesorul Vasile Puşcaş a evidenţiat că Gunter Verheugen „s-a comportat ca un veritabil lider european”.
„El a explicat că extinderea nu este o problemă ci soluţia. A împletit rigoarea cu flexibilitatea (...).De fiecare dată când a venit la Bucureşti a dorit să se întâlnească cu opoziţia şi să efectueze vizite în ţară. În iunie 2004, a efectuat o vizită la Cluj-Napoca, iar în iunie 2001 s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii germane din România. Desfăşurările politice l-au făcut să aprecieze că România nu era o ţară fără şanse în procesul de aderare la UE, dar că drumul său în acest proces este unul mai dificil”, a spus Vasile Puşcaş.
Potrivit profesorului universitar clujean, prin amploarea procesului de extindere a Uniunii Europene şi „datorită contextualităţii regionale şi globale, se poate întrevedea că în perioada următoare vor apărea noi tensiuni intelectuale şi politice, de la cele privind îngrijorările de natură internă, până la tensiuni ale pieţei muncii sau de interpretări distribuţionale”.
Citeşte şi:
Günter Verheugen primeşte astăzi titlul de DHC al UBB