Actualitate
Jocurile de societate, în continuă ascensiune
Board games sau jocurile de societate reprezintă întotdeauna o activitate antrenantă şi distractivă indiferent de vârstă.
În principiu, acestea se desfăşoară pe o tablă şi necesită minim doi jucători, maximul fiind de şase. Deşi cel mai cunoscut de publicul larg este considerat „Monopoly”, domeniul board games este mult mai diversificat.
În Occident, industria jocurilor de societate este mult mai dezvoltată si răspândită. Cel mai mare târg internaţional de board games din Europa are loc în Germania, la Essen. În România, fenomenul board games are o dezvoltare mult mai lentă însă sunt semne încurajatoare, încasăriile fiind an de an în creştere. Ele şi-au făcut pentru prima dată apariţia pe piaţa românească prin anii '80, iar cei care au prins aceea perioadă înca îşi mai amintesc de „Nu te supăra, frate!”, „Dacii şi romanii” sau „Bunul gospodar”. Fenomenul a început să se dezvolte cu adevărat după 2007, când piaţa a început să se extindă şi în ţara noastră. Un motiv pentru care jocurile de societate sunt din ce in ce mai căutate este acela că pe lângă buna dispoziţie oferită, acestea stimulează şi din punct de vedere intelectual. Multe dintre aceste jocuri, cum ar fi „Coloniştii din Catan”, „Dixit”, „Carcassone” dar si multe altele nou-apărute, pun jucătorul în faţa provocării de a-şi crea o strategie sau de a-şi pune imaginaţia la încercare.
Clubul de board games
Pasionaţii de board games din România, în ultimii ani, au la dispoziţie tot mai multe magazine dedicate comercializării acestor jocuri dar şi diferite localuri unde îşi pot dezvolta hobby-ul împreună cu alţii.
Cluj-Napoca se afla pe lista oraşelor din România în care jocurile de societate au început să aibă din ce în ce mai multă priză la public. Checkpoint este un exemplu relevant în acest sens. Mai precis, Checkpoint este un club şi magazin din Cluj-Napoca în care pasionaţii de board games şi nu numai pot veni să-şi împărtăşească pasiunea şi cu alţii şi să cumpere jocuri.
Cosmin Achim, unul din iniţiatorii acestui club/magazin, a menţionat că Checkpoint s-a născut din nevoia comunităţii de jucători de a avea un local unde să-şi poată practica hobby-ul. Acesta a mai precizat că feedback-ul iubitorilor de jocuri a fost rapid. Costurile de întreţinere nu sunt foarte mari, dar nici profitul nu este extraordinar, susţinerea acestui local fiind făcută mai mult din ataşament faţă de jocuri. “Am avut imediat oameni care au venit şi funcţionăm în regulă. Sigur, avem costuri, chirie...ca orice spaţiu. Nu e o afacere din care să scoţi bani, este un loc creat din pasiune care ajută în primul rând comunitatea să socializeze şi se autosusţine din cei care vin şi se joacă”, spune Cosmin.
El consideră că piaţa jocurilor de societate în România a facut progrese mari, chiar dacă deocamdată este mult sub nivelul celor din Europa de Vest. “Faţă de acum 10 ani, e mult mai consistentă şi creşte de la an la an. Practic, piaţa jocurilor de societate încearcă să se alinieze la cultura vest-europeană. De exemplu, în Germania lumea joacă aceste jocuri de 30 de ani. Acolo găseşti jucători de 60-70 de ani care joacă jocuri ce aici sunt jucate de oameni de 30 de ani.Totuşi, începem şi noi să facem cunoştinţă cu genul acesta de socializare, în primul rând, şi de divertisment”, spune Cosmin. El mai precizează că printre cele mai căutate jocuri se numără “Coloniştii din Catan” şi “Carcassone” însă oamenii sunt destul de receptivi la jocurile nou-aparute şi dornici să le încerce.
Înveţi jucându-te
Dacă nu eşti iniţiat în aceste jocuri, dar ai vrea să înveţi, nu e niciun fel de problemă. La Checkpoint, novicii primesc ajutor pentru a se familiariza cu aceste activităţi. “Fiecare persoană care vine la noi şi îşi arată interesul e bine-venită. Putem să explicăm aproape toate jocurile din colecţie, îi îndrumăm la început în intrarea asta în lumea jocurilor. Ulterior, după ce joci 2-3 jocuri, începi să-ţi dai seama care sunt sistemele, cum funcţionează. De-acolo e mai uşor să continui, dar într-adevăr, la început e important să ai o consiliere”, a mai precizat Cosmin Achim.
În continuare, acesta spune că în general, întâlnirile sunt diversificate, fiecare seară având o anume tematică. “Noi am încercat să facem seri tematice. Marţea spunem că e seara jocurilor de war games, astea sunt jocuri cu miniaturi care simulează teatre de lupta din tot felul de epoci. Implică strategie militară exact ca pe un câmp de luptă. Miercuri şi joi jucăm şi învăţăm tot felul de board games fără a avea neapărat o tematică anume. Seara de vineri este dedicată jucătorilor de «Magic» si alte cărţi colectibile, cum ar fi «Yu-Gi-Oh!». Sâmbătă şi duminică, de asemenea, oamenii vin şi se joacă. Duminică încercam să abordăm jocuri mai complexe, în care construieşti imperii, un fel de strategie la scară mai mare”, mai spune tânărul.
În ceea ce priveşte costurile, acestea sunt aproape inexistente. “Nu sunt costuri de închiriere. Cine vine, pe baza unei consumaţii minime, poate să aibă acces la aproape toate jocurile din colecţie”, a mai menţionat Cosmin.
Pe lângă Checkpoint, există şi alte localuri pentru pasionaţii de board games, unde nu numai românii sunt aşteptaţi. Asociaţia Support 4 Youth Development (S4YD) organizează în fiecare zi de miercuri întâlniri în care oamenii au posibilitatea de a juca board games. Inedit în aceste seri este că la ele iau parte şi străini, proveniţi din programul Erasmus, EVS (European Voluntary Service) sau Couchsurfind.
Timea, în vârsta de 25 de ani, studentă la Ştiinte Politice a povestit cum a luat naştere această idee, care a fost feed-back-ul şi cât de răspândite sunt jocurile de societate în Cluj-Napoca.”Ideea a pornit de la o seară de jocuri în care noi ne-am adunat un grup de prieteni şi am început să ne jucăm board games şi după aceea grupul s-a lărgit şi a devenit din ce în ce mai mare. S-au postat evenimentele pe Facebook şi pe website-ul de couchsurfing şi aşa a devenit o chestie oarecum virală. A fost un feed-back bun, oamenilor le plac jocurile acestea de societate bazate pe debate-uri, pe gândire logică, pe strategie. În Cluj jucăm destul de mult. Mai este seară de jocuri si la ceainăria Sakura, mai sunt jocuri şi în alte cafenele. Eu cred ca e o idee super bună pentru că oameni se cunosc, leagă prietenii”, povesteşte tânăra.
În serile organizate de cei de la S4YD orice doritor de a juca board games este aşteptat cu braţele deschise, indiferent că ştie să joace sau nu. „La noi, când începem un joc, regulile jocurilor sunt explicate. Oricine poate veni. Orice persoană nou-venită este bine-venită. Intrarea este gratis, e o chestie super faină”, a mai precizat Timea.
Articol scris de Florina Roxana Ciocan, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I
Citește și: