Actualitate

Se reia RIDICAREA MAŞINILOR LA CLUJ. Vezi de când începe "vânătoarea"?

Mașinile parcate neregulamentar pe drumurile publice vor putea să fie ridicate din nou, a hotărât Guvernul la sfârşitul anului trecut. Decizia a venit în condițiile în care această măsură nu mai poate fi aplicată de polițiști din anul 2015.

Primarul Emil Boc spune că la Cluj-Napoca ridicarea maşinilor se va face începând cu luna martie. Declaraţia lui Boc este în contradicţie cu declaraţiile şefului Poliţiei Locale Marcel Bonţidean care a spus că la Cluj s-a decis reluarea ridicării maşinilor parcate ilegal “din 24 sau 25 ianuarie”.

“S-a adoptat o hotărâre de guvern care ne va da dreptul ca într-o lună, două, să putem începe procedura de ridicare a maşinilor. Până acum nu a fost posibil. S-a creat un cadru, ca după elaborarea unui regulament şi aprobarea lui de către Consiliul Local, deci într-o lună şi jumătate, deci început de martie cel târziu, să avem cadrul legal pentru ridicarea maşinilor din municipiul Cluj-Napoca, cele care sunt parcate ilegal. Trebuie făcut regulamentul, pus în dezbatere publică 30 de zile, după care să fie adoptat de către Consiliul Local”, a spus Emil Boc la o emisiune radio.


Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar va fi posibilă din nou, deoarece Executivul va reglementa clar cum se va putea lua această măsură. Concret, noile reguli sunt incluse în Hotărârea Guvernului nr. 965/2016 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.035 din 22 decembrie 2016. Documentul va intra în vigoare în 30 de zile de la publicare, adică în data de 21 ianuarie 2017.

Mașinile parcate ilegal vor putea să fie ridicate fie de către administratorul drumului public, fie de către autoritățile locale, se arată în hotărâre.


Șoferul va putea să-și recupereze mașina numai după ce va plăti contravaloarea ridicării, transportării și depozitării acesteia.

Noul act normativ stabilește că va fi considerată staționare pe partea carosabilă a unui drum public chiar și situația în care doar una sau două dintre roțile mașinii se află pe partea carosabilă.


Nu doar polițiștii rutieri vor putea să dispună ridicarea unui autoturism parcat ilegal, reiese din HG nr. 965/2016. Astfel, măsura va putea să fie aplicată, începând din 21 ianuarie 2017, și de către polițiștii locali.

Guvernul, obligat în instanţă să vină cu reguli pentru ridicarea maşinilor


Guvernul a fost obligat să stabilească regulile pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar, conform unei sentinţe civile din aprilie a Curţii de Apel Bucureşti.

Autoturismele parcate neregulamentar pe partea carosabilă nu mai pot fi ridicate de autorităţile locale din iulie 2015, atunci când a devenit obligatorie Decizia nr. 9/2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Conform documentului, autorităţile locale n-au competenţa necesară pentru a reglementa procedura de ridicare a maşinilor, aceasta revenind Guvernului. Practic, bazându-se pe prevederile Codului rutier, consiliile locale au emis hotărâri prin care stabileau reguli de ridicare, însă acestea au devenit nule odată cu apariţia deciziei Înaltei Curţi.

abonare newsletter