Actualitate

Așa arată o autostradă finalizată, dar pe care nu se poate circula. Noi imagini din dronă cu lotul A3 Gilău – Nădășelu – FOTO/VIDEO

Tronsonul de 8,7 km din A3 între Gilău și Nădășelu se apropie de finalizare, dar nu va putea fi folosit pentru că lipsește un pod peste Someș, în continuarea autostrăzii către A3 spre Câmpia Turzii. Podul, început de pe vremea Bechtel, a rămas nefinalizat și e pierdut în procedurile birocratice ale Companiei de Autostrăzi.

Asociația Pro Infrastructura a publicat noi imagini cu tronsonul Gilău - Nădășelu, pe care îl numește "cel mai frumos muzeu de autostradă" din cauza faptului că nu va putea fi utilizat "minim un an" și amintește că s-au pierdut deja două luni în care construcția podului peste Someș ar fi putut începe dacă autoritățile ar fi semnat contractul.

"Avem o nouă filmare aeriană cu lotul de autostrada A3 Gilău-Nădășelu, probabil ultima filmare înainte de finalizarea celui mai frumos muzeu de autostradă din România! Stadiul fizic este foarte aproape de 100% și cel mai probabil până în luna octombrie se vor finaliza și restul lucrarilor", arată Asociația pro Infrastructura (API) într-o postare pe contul de Facebook.


"Acest lot de 8,7 km va deveni muzeu pentru că șoferii nu vor putea circula pe aici minim un an de zile. Dacă până acum Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere ne-a obișnuit cu muzee care se terminau brusc în câmp, de data aceasta primim un muzeu care se termină în canalul Someșul Mic lângă Cluj-Napoca", scriu cei de la API.

"Deși responsabilii din Ministerul Transporturilor și CNAIR sunt conștienți de acest aspect, în loc să trateze proiectul finalizării podului peste Someș ca o prioritate, astfel încât lotul filmat să devină operațional, dânșii se ocupă de alte chestiuni, cum ar fi inaugurarea de proiecte nefinalizate, licitarea de proiecte fără acord de mediu, fără studii geotehnice pertinente sau cu toate avizele expirate", scrie API.


Licitația pentru podul peste Someș de la Gilău trenează de luni de zile

Podul lipsă peste Someș în zona Gilău este de fapt un viaduct deja parțial construit încă din vremea contractului cu Bechtel. Pentru finalizarea sa, Compania de Autostrăzi lansase în 2015 o licitație ce în cele din urmă a fost anulată. Fosta conducere CNADNR acuza documentația slabă scoasă la licitație și a avut nevoie de aproape 10 luni pentru refacerea caietului de sarcini.


Licitația a fost, în cele din urmă, lansată abia în octombrie 2016, iar ofertele au fost depuse, într-un final, în 9 februarie 2017. Conform caietului de sarcini, după semnarea contractului termenul pentru finalizarea lucrărilor este de 10 luni.

Abia pe 27 iunie Compania de Drumuri a anunțat că a atribuit contractul finalizării podului peste Someș către italienii de la Tirrena Scavi pentru circa 26 de milioane de lei. Deși vorbim de un proiect de o maximă importanță, Compania de Autostrăzi nu a semnat contractul nici până în ziua de azi.


"Un ministru și un director general care ar fi văzut acest proiect ca o prioritate ar fi semnat contractul a doua zi, dar nu, ministrul Cuc și directorul Ioniță erau prea ocupați în acea perioadă cu vizitele penibile pe șantiere", scrie Asociația Pro Infrastructura.

"Din păcate, au trecut 2 luni din momentul în care construcția acestui pod ar fi putut începe. Solicităm decidenților să încheie această bătaie de joc la adresa contribuabililor români și să semneze contractul pentru finalizarea podului peste Someș!", mai avertizează API.


Micul "ciot" de lângă Cluj - Napoca

Deși vorbim de un tronson scurt de autostradă, acesta este unul destul de important pentru că vine în continuarea Autostrăzii A3 Câmpia Turzii - Gilău de la intersecția cu DN1, ocolește municipiul Cluj-Napoca prin partea de vest și se oprește aproape de localitatea Nădășelu într-o intersecție cu un alt drum național, DN1F spre Zalău și Satu Mare. Practic, A3 Gilău - Nădășelu va funcționa ca o centură în partea vestică a municipiului Cluj-Napoca.

Lungime: 8,7 km
Cost: 59 milioane euro (de la bugetul de stat)
Constructor: UMB-Tehnostrade
Termen contractual de finalizare: aprilie 2016

abonare newsletter