Actualitate
Hristos a înviat! Mii de clujeni au asistat la slujba de Înviere şi au luat Lumina Sfântă
Peste 3.000 de persoane au participat la slujba de Înviere oficiată în aer liber, în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, şi au luat lumină de la mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, care a coborât în mijlocul mulţimii.
Credincioşii ortodocşi au ajuns în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca înainte de miezul nopţii pentru a asista la slujba de Înviere oficiată în aer liber, în faţa Catedralei Mitropolitane, de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ. Acesta le-a spus „Hristos a Înviat” după care a coborât în mijlocul mulţimii cu o lumânare aprinsă, iar credincioşii au luat lumină.
Mitropolitul Clujului, Andrei, şi-a intitulat pastorala din acest an "Ca toţi să fie una" şi a vorbit în mesajul său despre unitatea creştinismului şi despre nevoia de unitate de are au astăzi nevoie oamenii, Biserica şi, în mod special în acest an, România.
"Înainte de Patimile sale, Domnul Isus Hristos s-a rugat Tatălui si printre altele i-a cerut lucrul acesta, ca toţi cei ce vor crede în El sa fie una, ca lumea sa creada ca El l-a trimis. Iar pentru acest lucru ne rugăm şi astăzi. La începuturile sale aşa şi era creştinismul, foarte unitar, toţi cei ce credeau în Domnul Hristos, toţi cei ce s-au botezat si au intrat în biserica erau într-un cuget, într-o armonie, era o pace şi o linişte absoluta. Necazurile au apărut mai târziu. (...) Domnul Isus Hristos este unul, Biserica lui este una, nădejdea noastră este una. De-a lungul veacurilor au fost multe convulsiuni. Până la 1054 biserica creştina a fost una, din nefericire atunci s-a despărţit Biserica Apuseană de cea Răsăriteană. Cea Răsăriteană s-a numit ortodoxă, iar cea Apuseană catolica", a rostit mitropolitul în fata credincioşilor.
Înaltul ierarh a vorbit şi despre Centenarul României si despre faptul că Unirea României a fost posibilă şi datorită faptului ca românii erau deja uniţi în spirit.
"De fapt, anul acela, 1918, a fost unul astral pentru români. În martie s-a unit cu ţara Basarabia. În toamnă s-a unit cu ţara Bucovina, iar la 1 decembrie 1918 se uneşte cu ţara Transilvania. Ori înainte de a se face unitatea politică, unitatea spirituală era. Toţi românii, chiar dacă erau împărţiţi în ţări diverse aveau aceeaşi spiritualitate, acelaşi crez, aceeaşi tradiţie, aceeaşi nădejde (...) Anul acesta este un an jubileu, se împlinesc 100 de ani de la întregirea ţării, niciodată nu a mai fost România aşa de mare ca atunci", a spus Andrei Andreicuţ.
Potrivit acestuia, religia întemeiată de Isus Hristos, creştinismul, este religia iubirii, „religia absolută, religia superioară, cea mai frumoasă religie care ne duce în împărăţia lui Dumnezeu”.
La finalul slujbei de Înviere, credincioşii în frunte cu preoţii au înconjurat Catedrala Mitropolitană, după care au luat paşti pentru a le duce acasă la familii.