Actualitate
Închiderea gropii de gunoi de la Pata Rât “avansează în ritm susținut” …de 7 ani
Consiliul Județean Cluj “închide” groapa de gunoi de la Pata Rât în fiecare lună...de 7 ani. Nu numai că această rampă nu e închisă, deşi au trecut 7 ani de când acolo trebuia pus lacătul, dar această “operațiune” a ajuns să coste județul peste 8 milioane de euro.
“Operațiunile finale de închidere și ecologizare a depozitului de deșeuri urban neconform avansează în ritm susținut, până în acest moment fiind executate lucrări de terasamente și acoperire cu un strat de pământ-suport pe partea vestică a depozitului, în zona neafectată de alunecarea de teren produsă în vara anului trecut”, a declarat președintele Consiliului Județean Alin Tișe.
Tișe a anunțat vineri că au început lucrările de foraj pentru amplasarea piloților la zidul de sprijin la groapa de gunoi de la Pata Rât, afectată de alunecările de teren.
„Așa după cum realitatea din teren o dovedește, ne apropiem extrem de rapid de momentul rezolvării definitive a problemei deșeurilor în județul Cluj, atât în ceea ce privește închiderea depozitelor istorice neconforme cât și în ceea ce privește construirea CMID, acea «fabrică» ce va procesa și va neutraliza deșeurile clujenilor”, a considerat de cuviință Tișe să se laude.
Rampa de gunoi de la Pata Rât se tot închide de pe vremea lui Tişe, Uioreanu, Vakar, Seplecan, Mânzat și acum, din nou Tişe.
În 2011, când Consiliul Judeţean anunţa pentru prima dată că începe lucrările la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) se vorbea despre închiderea rampelor de gunoi neconforme din judeţ. Atunci, preşedintele instituţiei era Alin Tişe.
În 2014, Consiliul Judeţean anunţa că lucrările la CMID se vor finaliza în decembrie 2015, iar închiderea şi ecologizarea celor şase depozite de deşeuri neconforme din judeţul Cluj, respectiv Pata Rât, Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii, era estimată a se finaliza în decembrie 2015.
În 2015, Consiliul Judeţean sub conducerea lui Mihai Seplecan anunţă, din nou, închiderea Pata Rât, prin predarea amplasamentului firmei Nord Conforest. În iunie 2015, SC Nord Conforest SA a câştigat o licitaţie în valoare de 6 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene, pentru închiderea şi ecologizarea rampei de gunoi de la Pata Rât, în total 18 hectare de teren.
În noul mandat, Alin Tişe a anunţat la interval de 2 luni că se închide Pata Rât, după ce forul județean a suplimentat de două ori contractul pentru închiderea rampei de gunoi.
În ianuarie 2017, instituția condusă de Alin Tișe se lăuda că a emis autorizaţiile de construire în vederea executării lucrărilor de închidere agropii de gunoi de la Pata Rât contra sumei de 23,3 milioane lei, iar două luni mai târziu, în martie 2017, valoarea totală a lucrărilor de închidere a celor patru gropi (Pata Rât, Turda, Gherla, Huedin) a ajuns la 33,2 milioane lei. Consiliului Judeţean a recunoscut că această sumă cuprinde şi suplimentările acordate firmei Nord Conforest, cea care se ocupă de închiderea rampei de gunoi.