Actualitate

INVAZIE DE CIORI LA CLUJ. Vin la gunoaiele de la Pata Rât, DISTRUG CASELE, MAȘINILE ȘI LINIȘTEA CLUJENILOR!

Ciorile care au împânzit orașul „croncăne” pe nervii clujenilor și distrug orașul, însă puțini știu că ele sunt doar oaspeții noștri pe timp de iarnă. Ornitologul Benkő Zoltán a explicat pentru Monitorul ce e cu aceste păsări enervante.

După ce că sunt obligaţi să suporte mirosurile insuportabile de la groapa de gunoi, clujenii se luptă şi cu ciorile aduse de abundența de deșeuri. Gălăgia de nedescris nu e singura problemă. Păsările au luat în stăpânire centrul Clujului. Întâi în arborii din parcul Central, de acolo s-au extins către Grădina Botanică, Cimitirul Central și grădinile caselor particulare, până în Zorilor și Gheorgheni.

Din cuiburile ascunse printre ramurile arborilor, dar și din zbor, umplu de mizerie orașul. Dejecțiile lor sunt deosebit de acide și atacă clădirile, fațadele și chiar tabla mașinilor. Fac o mizerie și o gălăgie de nedescris și transformă o simplă plimbare într-un veritabil coșmar, desprins parcă din filmul lui Hitchcock.


Creează un vacarm infernal, lasă mizerii la tot pasul și transformă o simplă plimbare în Parcul Central într-un veritabil slalom printre „bombele de găinaț” cu care suntem bombardați din înaltul crengilor. Totuși, ciorile care s-au înmulțit în ultimele săptămâni în Cluj-Napoca sunt oaspeții noștri, amintește ornitologul clujean Benkő Zoltán, care a explicat, pentru Monitorul de Cluj, de ce orașul de pe malul Someșului Mic este un adevărat magnet pentru coloniile migratoare. Groapa de la Pata Rât este un un adevărat „festin” pentru ele prin prisma hranei bogate pe care o găsesc acolo.

„Marea majoritate a ciorilor care s-au răspândit în Parcul Central, în Cimitirul Hajongard (Cimitirul Central - n.r.) sau în Grădina Mikó sunt oaspeții noștri de iarnă, sosiți din nordul Europei. Problema ciorilor se ivește cu precădere iarna. De ce? Pe timpul verii există doar populația locală de ciori, coloniile mici ale populației cuibăritoare autohtone”, precizează reprezentantul Societății Ornitologice Române (SOR).


Groapa de la Pata Rât, izvorul problemei!

Benkő Zoltán susține că principala cauză a numărului mare de ciori o constituie proasta gestionare a deșeurilor. Groapa deschisă de la Pata Rât este un un adevărat „festin” pentru ele, prin prisma hranei bogate pe care o găsesc acolo. Așadar, problema trebuie identificată la locul potrivit, la rădăcină!

„La groapa de gunoi de la Pata Rât ciorile pot scormoni în voie, este o groapă deschisă, aflată foarte aproape de oraș. Să nu uităm nici de coșurile de gunoi din oraș sau gunoaiele adunate pe străzi. Grupurile mari, cu mii de ciori, roiesc cu precădere dimineața și seara, iar arborii din oraș sunt cel mai bun loc pentru înnoptare. Cel mai probabil această problemă va fi rezolvată doar atunci când gestionarea deșeurilor va fi organizată în mod propice, ecologic, și nu vor mai exista gropi de gunoi precum cea de la Pata Rât”, admite ornitologul clujean.


Uciderea ciorilor nu este o soluție!

Specialistul susține că ciorile reprezintă doar o problemă enervantă, nu și un pericol pentru sănătatea noastră. Vânarea în masă a ciorilor - soluție încercată în trecut de administrația locală și de asociațiile de vânătoare - nu ar rezolva problema, susține ornitologul.

Și, atunci, care e soluția? Primăria trebuie să găsească o soluție, să scape orașul și pe locuitorii lui de asaltul escadrilelor negre și de efectele „bombelor” lor distructive. Sau, ne declarăm învinși, lăsăm Clujul pradă păsărilor și ne căutăm noi alt oraș?!

abonare newsletter