Actualitate

Proiectul WINGS. Cu ce aripi își ia zborul un bloc de pe planșeta arhitectului spre înaltul Zorilor (P)

Am să încep acest articol cu o concluzie disimulată într-un îndemn.

Un îndemn adresat facultăților de arhitectură românești: Cereți-le celor care vor să ne construiască lumea de acum încolo, candidaților la facultate, ca probă obligatorie de admitere, să deseneze niște aripi! De ce această cerere? Pentru a ști din start dacă urmează să trăim într-o lume a libertății, a aspirației spre înalțimi, sau dacă vom rămâne în continuare prizonierii unei lumi terne, lipsită de forme și de culoare, de fantezie și creativitate.
Pentru că a venit vremea să schimbăm modul în care arată orașele noastre. O dovadă că acest lucru este posibil este și proiectul Wings.

Cum se poate naște un simbol


Wings a fost un proiect dat în lucru în anul 2014. L-a preluat, pentru a-l gândi și a-l pune pe planșetă, o tânără arhitectă formată de școala de arhitectură din Cluj, Gabriela Gal.
Ceea ce a știut de la început a fost care va fi categoria de clienți căreia trebuie să i se adreseze: clienți educați, cu pretenții justificate, care – oricum – au crescut exponențial în ultimii ani pe piața locală de profil.
În rest, nașterea formei acestei construcții a rămas o chestiune de pură creativitate.
„Cred că nimeni nu știe exact de unde vine Ideea. Ideea de aripi a apărut  ca o rezolvare a tuturor situațiilor de proiectare si construire, dar și pentru a marca simbolic zona. M-am gândit că aceasta urma să fie o clădire care se uita spre Mănăștur, un loc legat profund de  trecut  dar, prin acest proiect,  cartierul vechi avea să privească spre un simbol nou, al  libertății, zborul”, rememorează arhitecta Gabriela Gal momentul nașterii conceptului. „Cred că de mică am tot desenat aripi”, mai recunoaște Gabriela.
Tânăra arhitectă spune că munca aceasta este un balans între agonie și extaz. „De la idee și concept până la realizare, până la o formă efectiv realizabilă, am muncit câteva luni și am umplut caiete întregi de linii curbe până am ajuns la cele opt linii care structurează construcția în forma ei finală”, spune arhitecta.
Cum a parcurs acest drum al creației? „Cauți și cauți, până la deprimare, pentru ca apoi să vină momentul miraculos în care constați că formele se compun, se armonizează, și știi că ai găsit forma pe care ai căutat-o”.
Între timp au demarat lucrările pe șantier. Gabriela estimează că va mai lucra vreo două luni pe proiectul tehnic și pe planurile de execuție, după care se va muta pe șantier. „Măcar pentru o vreme, ca să pot ține sub control partea estetică. Constructorii țin la execuția tehnică, fiecare componentă – beton, cofraje, cheltuieli – își are supraveghetorii ei, însă nu rămâne nimeni care să țină la partea estetică”, spune, mai în glumă, mai în serios, arhitecta.

De ce Wings?


Am întrebat-o pe arhitecta Gabriela Gal, în calitatea ei de „părinte” al proiectului, de ce ar vrea cineva să locuiască, atunci când acesta va fi terminat, în Wings?
„Eu sper să devină un simbol al orașului, pentru că este un proiect embematic al tinerei generații, al noilor standarde”,  spune Gabriela. „Apoi, pentru că va avea ocazia să devină membru al unei comunități ... selecte! Proiectul este unul „eco frendly” care presupune, inclusiv,  accesul cu bicicletele și locuri de depozitare a acestora, de asemenea, vor exista prize de încărcare pentru mașinile electrice, dar și apartamente dotate opțional cu smart control”.
Wings este gândită să fie o construcție a viitorului, după cum promite dezvoltatorul, realizată pe principiul biosustenabilității și a eficienței termice.
„De asemenea,Wings va avea un mare grad de intimitate oferit de poziționarea sa, dar, deopotrivă, prin concept, favorizează socializarea, contactele interumane. Aici va exista un portar și vor fi oferite servicii de «concierge» și management al proprietății, astfel că nu va fi  doar un bloc, ci un mod de viață”, spune Gabriela Gal.

abonare newsletter