Actualitate

Autostrada Transilvania, inutilă pentru clujeni cu acces exclusiv din Gilău? Boc: Sunt două soluții, prin Ciurila sau prin Tureni

Primarul Emil Boc vrea să conecteze Cluj-Napoca la Autostrada Transilvania și, în acest sens, a propus două trasee. Edilul este nemulțumit că, în prezent, din orașul de pe Someș, accesul la Autostrada A3 se face doar Gilău.

Pentru a ajunge pe Autostrada Transilvania, șoferii sunt obligați să ajungă la Gilău ceea ce înseamnă că trebuie să traverseze Floreștiul, comună foarte aglomerată.

Primarul Emil Boc propune două rute alternative, una prin Ciurila, alta prin Tureni.


“Un alt proiect, extrem de important în materie de infrastructură, care poate fi realizat de către Guvern în parteneriat cu autoritățile locale și județene, este conectarea Clujului la autostradă. E simplu. Noi, astăzi, mergem până în Gilău ca să ne urcăm pe autostradă să mergem la Turda sau la Sebeș sau Alba Iulia și așa mai departe. Sau te duci până la Turda și bați toată Turda, o traversezi, chiar dacă are un fel de centură ocolitoare, dar acolo pierzi o grămadă de timp. Și atunci sunt două soluții, una mai lungă, una mai scurtă. O soluție mai lungă, de la ieșirea de pe Vâlcele-Apahida să continui prin Ciurila și să ieși la autostradă, e mai lung traseul, sau este o altă soluție din Tureni, o soluție de patru kilometri doar, unde poți conecta din Tureni pe un drum direct în autostradă și atunci mergi de la Cluj că nu e foarte aglomerat și imposibil să mergi din Cluj până în Tureni pe drumul național de patru benzi, după care din Tureni ai trecut direct pe autostradă, ai ocolit Turda și te-ai dus în drumul tău până la Aiud, se va termina și tronsonul între Aiud și Sebeș, și atunci vei avea un culoar să mergi până la Sibiu pe autostradă sau până la Deva. Vrem să conectăm această parte într-o manieră rapidă și eficientă și pentru a economisi nervi și timp în trafic. Acest tronson se poate face fără mari dificultăți. De aceea, am discutat la mai multe nivele, sper să se deblocheze, să se realizeze într-o foarte scurtă perioadă de timp pentru că nu e un proiect mare de anvergură cum e un lot de autostradă”, a comentat Boc, vineri, la un post de radio.

Autostrada Transilvania, printre proiectele prioritare ale Alianţei Vestului


Alianţa Vestului, care include oraşele Cluj, Oradea, Arad şi Timişora, a avut recent o întâlnire cu reprezentanţi ai Comisiei Europene.

„Am avut o întâlnire cu Comisia Europeană unde am prezentat marile proiecte de infrastructură şi, evident, ne dorim un parteneriat cu Comisia şi Guvernul României pentru a pune în practică. Suntem interesaţi să conectăm cele două capitale de regiuni Timişoara cu Clujul prin Arad şi Oradea, să modernizăm infrastructura rutieră dintre cele două capitale - realizarea Autostrăzii Transilvania între Cluj şi Oradea, apoi centură în jurul oraşului Oradea şi drumul expres Oradea-Arad pe acel traseu Via Carpatia. Discutăm şi despre un tren de mare viteză, 160 km/h, se proiectează relaţia Timişoara-Arad şi ne interesează Arad-Oradea şi Oradea-Timişoara", mai spune Boc.


În prezent, Autostrada Transilvania, deschisă circulaţiei în urmă cu aproape zece ani, are, după un deceniu, mai puţin de 80 de kilometri, însă cele două sectoare date în folosinţă nu sunt legate între ele.

“Autostrada Transilvania deserveşte într-un mod nefuncţional Cluj-Napoca”


În Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) Cluj-Napoca pentru perioada 2016-2030 se precizează că “Autostrada A3 deserveşte într-un mod nefuncţional oraşul Cluj-Napoca”. Acest a plan a stat la baza încheierii protocolului de colaborare între Compania de Drumuri şi primăriile Cluj-Napoca, Floreşti, Gilău, Apahida pentru construirea centurii metropolitane.

„Impactul absenţei unei infrastructuri convenabile pentru traficul de tranzit rutier în zona metropolitană Cluj-Napoca a fost demonstrat în mod clar în etapa de colectare de date pentru PMUD: tronsonul DN 1 la vest de Cluj-Napoca (intrarea dinspre Oradea) este mai aglomerat (pentru zilele lucrătoare 58.660 de maşini) decât cea mai aglomerată arteră de intrare din Bucureşti DN 1 dinspre Otopeni, la ultimul recensământ naţional de circulaţie al CNADNR (54.135 maşini). Accesul la Autostrada A3 din zona metropolitană Cluj-Napoca este neconvenabil. Privind accesul la nodul rutier Gilău, cea mai mare parte a oraşului se situează în izocrona de 30 de minute, inclusiv parcurile industriale Tetarom I şi II. Aeroportul şi Parcul Industrial Tetarom III sunt în izocrona de 40 de minute. Privind accesul la nodul rutier Turda, accesul este şi mai puţin convenabil. În concluzie, Autostrada A3 deserveşte într-un mod nefuncţional oraşul Cluj-Napoca”, se menționează în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD).


La inaugurarea Autostrăzii Turda-Gilău, Emil Boc, premier la acea vreme, declara că cei 42 de kilometri “vor scoate o parte semnificativă din traficul greu din Cluj-Napoca”.

abonare newsletter