Actualitate
Câțiva clujeni vor să transforme mașinile în purificatoare de aer mobile
Un start-up dezvoltat la Cluj vrea să intervină în această problemă și a creat un purificator de aer care poate fi montat pe orice mașină (personală, autobuz, camion), cu orice tip de combustibil (benzină, diesel, electric, hidrogen, etc).
Vladimir SaboAnual, mai mulți oameni mor din cauza aerului poluat decât din cauza tutunului.
"Vask este un purificator de aer pentru piața automotive. De ce zic purificator și nu filtru: pentru că într-un filtru doar reții ceea ce dorești să reții; noi pe lângă asta facem și partea de distrugere - adică distrugem factorul poluant.
Produsul vide încorporat în caroseria mașinii pe acele canale de aer care sunt deja existente la orice mașină. Preia aerul poluat din mediu și îi dă drumul înapoi tot în mediu. Deci e un purificator care folosește mașina pentru a purifica aerul din afară, nu pentru aerul din interiorul mașinii și nici nu are vreo legătură cu eșapamentul sau admisia mașinii", explică Vladimir Sabo, potrivit startupcafe.ro.
"Noi l-am gândit pentru mașini din cauză că putem să utilizăm orice vehicul rutier ca și transportator pentru purificator și atunci e o soluție dinamică - tu conducând dintr-un punct A într-un punct B poți purifica aerul în zonele alea.
Conform unor studii, cel mai poluat aer ar fi undeva la același nivel cu cărucioarele de copii. Și atunci noi am văzut o altă oportunuitate aici. Într-adevăr poți scala soluția și s-o folosești la clădiri, dar ar fi la o înălțime mult prea mare și ar fi statică, iar costurile de implemetare - modificare structurii unei clădiri - sunt mult mai mari decât să încorporezi chestia asta într-o mașină nouă", spune clujeanul.
Antreprenorul susține că produsul său este independet de combustibilul folosit și poate fi integrat atât în mașinile care folosesc combustibil fosil, cât și în cele electrice sau pe hidrogen.
"Fiind independent de sistemul de propulsie și de combustibilul folosit, atunci e compatibil și cu mașinile pe benzină sau hidrogen, electric, hibrid, diesel, păcură, cărbune, indiferent. Chestia asta a fost foarte importantă pentru noi deoarece undeva într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, când vor rămâne doar mașini electrice sau pe hidrogen, dacă depindeam de combustibil, deveneam ineficienți. La fel cum sunt multe dintre produsele care reduc poluarea direct din eșapament, în momentul în care schimbi combustibilul folosit - produsul nu se mai pliază pe acea nevoie", a menționat Vladimir.
Pentru proprietarii de mașină, constul de mentenanță ar fi de aproximativ 75 de euro la fiecare 40.000 de km/2 ani.
„La fel cum mergi în service și faci o revizie unde îți schimbi filtre de ulei, filtre de aer, de combustibil și așa mai departe, faci și această schimbare prin care se înlocuiesc unele consumabile din produsul nostru", spune antreprenorul.